Начало / Свят / Учител по физическо взе наградата за е-книга във Франкфурт

Учител по физическо взе наградата за е-книга във Франкфурт

Издатели ще инвестират в програма, която трие пиратски линкове

32-годишен учител по физическо от Австрия взе наградата от 1000 евро за електронна книга в последния ден от Франкфуртския панаир на книгата, съобщи „Дер щандарт“. Награденият е бил толкова изненадан, че в първия момент не е могъл да си спомни заглавието на текста си „Тя има вързани очи“ – юридически трилър, публикуван на онлайн платформата Neobooks.de.

Книжарите вече треперят от призрака на пиратската електронна книга, показва обзор на настроенията. Произведенията в електронен вариант засега имат едва 0,7 процента пазарен дял в Германия, което годишно представлява оборот за 13 млн. евро. В САЩ делът е над 6%, като Amazon.com вече продава повече онлайн книги, отколкото печатани. В Австрия една трета от издателствата инвестират в дигитални издания и предлаганите заглавия са стотици и с по няколко евро по-евтини. Все по-евтини стават и устройствата за четене и традиционните книжари изпитват все по-големи притеснения.

Най-големият проблем остава пиратството – 60% от свалянията от интернет са нелегални. Австрийските и белгийските издатели вече са се кооперирали в изработването на програма, която да противодейства по някакъв начин на пиратите. Идеята е тя да трие линковете, където се предлага безплатен достъп на произведения, защитени от авторското право.

Друга тенденция, която се забеляза във Франфрут, е „внедряването“ на класическите писатели и книги във видеоигри. Предстои да се види дали този експеримент ще бъде успешен.

Свързани заглавия
Алжирец взе наградата на германските книжари
Марина Вайсбанд от Пиратската партия: Е-книгите трябва да са достъпни безплатно
Калин Терзийски с награда от Панаира на книгата във Франкфурт

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

70503794_10157083932103751_6299025549146718208_o

Йордан Славейков: „Последна стъпка“ е донкихотовско усилие към стремежа за любов

Подобна семейна история е трудно да се открие в литературата ни Новото издание на романа …