Начало / Свят / Андрю Моушън: Журито на „Букър” разделя извисеното от достъпното

Андрю Моушън: Журито на „Букър” разделя извисеното от достъпното

Утре става ясен носителят на най-престижната британска литературна награда

Британският писател сър Андрю Моушън сподели, че журито на наградата „Букър” разделя извисената литература от лесната за четене, а това не е правилно, пише „Гардиън”.

С критиката си Моушън се присъединява към много свои колеги, които подкрепят същата теза. „В „Букър” разграничават творба, която я е извисено от творба, която лесна за четене. Това не е правилно, не винаги двете неща са несъвместими. Пътят, по който са поели е гибелен”, казва той.

Утре вечер ще бъде обявен носителят на приза, който ще получи 50 000 паунда. Моушън твърди, че е шокиран от факта, че Алън Холингхърст, Греъм Суифт, Филип Хеншър и Али Смит не са сред номинираните. В същото време са включени автори като Стивън Келман, АД Милър, Патрик деУит и Керъл Бърч. Моушън все пак е доволен, че Джулиан Барнс е в списъка. „Чел съм ги всички. Дано Барнс спечели, защото е много по-добър от всички останали”.

В същото време Айън Треуин, администратор в „Букър”, защити избора на журито. „Никой не желае нещо, което е високо като литературни качества, но никой не може да го прочете. Не съм съгласен, че стандартите са понижени. Просто са номинирани по неизвестни автори – от там идва възмущението. Някой хора са недоволни, че техните любимци ги няма. Избираме произведението не според репутацията на автора”.

Сър Андрю Моушън е роден 1958 г. в Лондон. Той е поет, писател и биограф. Носител е на титлата „Поет Лауреат” на Обединеното кралство от 1999 г. до 2009 г.

Свързани заглавия
Писатели създадоха контранаграда на „Букър”
Джулиан Барнс е фаворит за наградата „Букър”
Алън Холнгхърст е фаворит за „Мен Букър“ 2011

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …