Начало / България / Журналистът Горан Благоев събра в книга миналото и настоящето на Църквата

Журналистът Горан Благоев събра в книга миналото и настоящето на Църквата

„Истории за плач и надежда” ще бъде представена в столичната книжарница „Хеликон-България”

„Истории за безобразия и гаври с вярата. Истории на тих подвиг и надежди. Истории от архивите и настоящето на българите и тяхната църква. А също – интервюта с духовни лидери и личности, които не застават всеки ден пред камерата… накрая – три есета за чудесата, които не съзираме” , заявява авторът на книгата „Истории за плач и надежда” Горан Благоев.

Изданието ще бъде представено от писателката Теодора Димова в столичната книжарница „Хеликон-България” на 19 октомври, сряда, от 18,30 ч.

Горан Благоев е дипломиран историк и дългогодишен журналист в БНТ, водещ на предаването „Вяра и общество”. С усета си на изследовател на църковната ни история и очевидец на църковното настояще той излага безспорните факти и говори за тях с болка и съкрушение: за угасналото българско кандило, горяло някога на Божи гроб; за изгубването на Хилендарския манастир; за ротата, опазила Зограф през Балканската война; за игрите на висши клирици с архонти и тайни общества; за аферата с черновата на „История славянобългарска” и др. Изданието предлага и интервюта с църковни лидери, които рядко застават пред микрофон – Вселенският патриарх Вартоломей, покойният сръбски патриарх Павле, доайенът на кардиналите във Ватикана Анджело Содано. Включено е и уникалното интервю с патриарх Максим за служението му през комунизма.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …