Начало / България / „Непознатият Йожи или Принцът на любовта” с премиера в БНР

„Непознатият Йожи или Принцът на любовта” с премиера в БНР

Тази година се навършват 100 години от рождението на композитора Йосиф ЦанковКнигата „Непознатият Йожи или Принцът на любовта” на журналистката Валерия Велева ще бъде представена в София на 20 октомври, четвъртък от 19.00 часа, в Първо студио на БНР, бул. „Драган Цанков“ 4. Това е интригуващ , изпъстрен с документирани свидетелства на времето разказ за живота на легендарния композитор и бохем Йосиф Цанков или Йожи.

И 100 години след рождението му, не може да бъде сравняван с никого – той самият е мярка за талант. Творческата му визитка респектира с над 500 творби в сродни жанрове – популярна, театрална и филмова музика. През 30-40-те години на отминалото столетие с ярко мелодичните си песенни и танцови шлагери и с популярните си оперети заслужено спечелва артистичните корони „цар на тангото” и „рицар на любовта”.

А елегичният му слоуфокс „Керванът”, записан на винилова плоча в Холивуд през 1941, се превръща в сигнална шапка на военните емисии за Сахара на Лондоската радиостанция BBC и още тогава печели световна популярност. В началото на 60-те с първите си лирични хитове „Когато луната изплува”, „Целуни ме”, „Твоята китара” и „Приказка” Йосиф Цанков дава успешен творчески старт и на българската популярна музика. В края на десетилетието с експресивните си балади „Море на младостта”, „Песен моя, обич моя” и „Облаци” вече е всепризнатият й Майстор и почитан от младите композитори Патриарх. Но едва в началото на 70-те е удостоен и със заветната Голяма награда „Златният Орфей” – за емблематичната си, новаторска по форма балада „Повей, ветре”.

Година след това прави последната си гигантска крачка в жанра с „Пролет моя” по стиховете на Вапцаров, която въпреки тенденциозната полемика, изпреварващо преориентира популярната ни песен към гражданска тематика. Щедростта на таланта и на човешката природа на Йосиф Цанков намират огледалното си отражение във вечните му песни и в бурния му бохемски живот.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228082_b

„Един живот” – огледало на нашия!

Людмила Еленкова, Радио Хеликон Знаем Ги дьо Мопасан най-вече като автор на разкази и на …