Начало / България / Амос Оз преразглежда понятието за предател в „Юда“

Амос Оз преразглежда понятието за предател в „Юда“

До дни на българския книжен пазар се очаква да се появи последният роман на израелския майстор на словото Амос Оз „Юда“.

Оз разказва история, в която привидно нищо не се случва: трима души в Ерусалим обитават обща порутена къща – прекъснал следването си студент революционер, разочарована от мъжете привлекателна вдовица и прикован на легло учител по история. Но в къщата живеят и призраци – на Юда, на Исус, на починалия съпруг, на низвергнатия баща, на предадения син. Това е история за любовта – за невъзможната любов, за силата на любовта, за предателството на любовта и за любовта, която променя дори онези, които отказват да се променят. История от зимата на 1959 година, в която има заблуди и страст, несподелена любов и един религиозен въпрос, който така и остава без отговор…

Критиците виждат в „Юда“ нов прочит на понятието за предател. Някои от тях, които са про-дясно политически настроени, дори обявяват писателя за колаборатор, който поддържа палестинците в борбата им с Израел за право на живот по Западния бряг. Всъщност етикетът „предател“ следва Амос Оз през целия му живот. Още 10-годишен той е обвинен, че помага на британски войник, след години, през 70-те, пък е сочен с пръст заради визията си, че израелската окупация на Палестина е вредна за целия народ. Последната му книга „Юда“ всъщност е именно опит да изтълкува понятието „предател“. Според Оз „предателят“ понякога е човекът, способен и изпитващ най-силна любов и лоялност, човек, който е най-силно отдаден на идеалите на своя народ.

В романа си Оз превръща Юда от предател в герой, като представя алтернативните мотиви за неговото предателство.

„Юда Искариотски се превърна е Юда Назарянина, човекът който пръв в света признава святостта на Исус и вярва с цялото си сърце в това“, казва писателят.

Всички книги от Амос Оз тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …