Начало / България / Румяна Таслакова събира интервютата си в книга

Румяна Таслакова събира интервютата си в книга

Анкетата на известната журналистка е вдъхновена от Марсел Пруст

Известната журналистка Румяна Таслакова събира в книга свои интервюта, излъчени по радиостанция „Дойче Веле”. Книгата все още няма заглавие. В нея ще бъдат публикувани част от разговорите й, излезли през 1996 г. в томчето „25 въпроса – Анкети на Румяна Таслакова ” и анкетата й през 2002-2003 г. с популярни личности от българския политически и културен живот.

„Целта ми бе да задавам еднакви въпроси на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта,музиката, спорта и техниката, без да им давам възможност предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за тези анкети ми дойде, четейки реномирания германски всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, където ежеседмично се публикуваше въпросникът на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременници. В репликите откривах неизвестни черти на анкетираните, спонтанни изяви на чувства и приоритети. Тези нови нюанси в образа на анкетираните личности ме наведоха към мисълта, че и за български читатели би било интересно да узнаят нещо ново за мислите и позициите, мечтите и страховете на българки и българи, попаднали се във фокуса на обществения интерес. По метода на мозъчната атака от повече 130 теми подбрах 25 въпроса, които формулирах в навечерието на едно пътуване за България. Поради стреса бях направила един пропуск: 5-и и 21-и въпрос бяха с еднакво съдържание. Реших да не променям въпросника и първият, който забеляза повторението, бе Кирил Маричков. Само малцина от анкетираните усетиха това повторение и така се получи още по-широка гама на отговорите на въпроса „Какво представлява за Вас най-голямото щастие?“.
Първият анкетиран бе Константин Павлов, който на въпроса „Какъв искахте да станете като дете“ отговори „Продавач на репички“. Детската мечта на Филип Димитров е била да стане адмирал. Иван Радоев е бил многостранно заинтересуван – да стане пожарникар, стражар, летец, но разбира се и поет. „Прислужник“ гласи отговорът на Симеон Сакскобургготски”, сподели за lira.bg Румяна Таслакова.

Румяна Таслакова е родена в София. Седемнадесетгодишна успява да емигрира в Германия и затова е осъдена от комунистическия режим за предателство към НРБ на 6 години затвор.
В Германия Таслакова следва икономика и славистика и през 1963 г. започва работа в радиостанция „Дойче Веле“, която до 1989 г. е един от най-важните информационни източници в България. Десет години е главна редакторка на Българската програма на „Дойче Веле”. Благодарение на нейния личен ангажимент по време на промяната и след това,”Дойче Веле” се превърна в основна платформа, откъдето некомунистическите лидери на България можеха да говорят свободно и бъдат чути в българския и европейския ефир.
От 2008 г. е журналистка на свободна практика. Сред признанието, което е получила за дейността си, са и наградите: “Приз на Съюза на журналистите в България “Подкрепа” по повод Световния ден на свободната преса в 1997 година” и “Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика”, присъдена през 2008 г. от конкурса “Българската Европа” , организиран от „Арена медия” в Русе.
Авторка и съставителка е на три книги: “Заглушени мисли”, “25 въпроса – Анкети на Румяна Таслакова” и “Две десетилетия преход – България през погледа на германски дипломати”.

Анкетите с Бойко Борисов, Йоана Буковска, Иван Ласкин и Слави Трифонов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …