Начало / Свят / Ойген Руге взе наградата за немскоезична литература на Франкфуртския панаир

Ойген Руге взе наградата за немскоезична литература на Франкфуртския панаир

Най-голямото европейско събитие в света на книгите беше открито във вторник вечерта

Ойген Руге (57) получава наградата за немскоезична литература за 2011 г., стана ясно часове преди откриването на Панаира на книгата във Франкфурт. Той е отличен за романа си „Във времена на отслабваща светлина“.

Призът е един от най-престижните, даван в Германия и е придружен от чек за 25 000 евро. Писателят вече е получавал наградите “Алфред Дьоблин” през 2009 г. и “Аспекте” тази година.
Руге е роден в Свердловскса област, но когато е на 4 години семейството му се мести в Източен Берлин. Той е математик по образование. В края на 80-те започва да пише. В Германия е известен като преводача на цялото творчество на Антон Чехов.

Руге ще бъде награден на Панаира на книгата, който официално беше открит във вторник вечерта във Франкфурт от външния министър на ФРГ Гидо Вестервеле. 63-ото съвременно издание на събитието, чиято история датира от 500 години, реално започва днес с участници от 106 държави, включително от България. Сред 7384-те щанда (със 155 по-малко от миналата година) има и четири български – на “Хеликон”, “Егмонт”, “Кибеа” и Асоциация “Българска книга”. Повече от половината участници са чужденци, най-много са от Съединените щати.

При откриването Вестервеле пожела “повече Европа” като последица на финансовата криза, която удари сериозно и книжния бизнес. Той похвали страната гост Исландия, която се съвзема след като през 2008 г. банковата й система колабира.

Тази година основната тема на панаира ще е дигиталната революция в бранша. В тази връзка faz.de обръща внимание, че интернет пиратството започва да създава грижи на търговците и издателите – около 60% от е-книгите се разпространяват нелегално. Партията на пиратите, която набира влияние в Германия, доста притеснява с призивите си за “свобода в мрежата”, коментират организаторите на панаира. Според тях управляващите подценяват последствията от това.

Фото: buchmarkt.de

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …