Начало / Читатели / „Бели зъби“ от Зейди Смит (ревю)

„Бели зъби“ от Зейди Смит (ревю)

Елена АЛЕКСИЕВА

Отворих „Бели зъби“ на Зейди Смит с опасението, че не е книга за всеки, поне така ме уверяваха много хора. Бях свидетел на раздразнението, което изпитваха, след като са нагълтали повече от 600 страници. Факт е обаче, че никой от тях не я зарязваше по средата.

И разбрах защо.

Тази книга е толкова откровена, толкова пронизваща и толкова истинна, че плаши. Нормално е да се раздразниш, когато някой с красив език и добро литературно умение ти разказва каква е психологическата основа и личната мотивация на всичко, което се случва в новините.

Бежанската криза не е нещо, което се случи вчера. Корените на културните различия между исляма и християнството, между Запада и Изтока не са плитки – те са дълбоко в миналото, и пробождат западните общества с болезнена упоритост вече повече от век.

Зейди Смит е успяла да събере в блестящ сюжет, заплетен и завързан точно колкото трябва, личните истории зад хората, които се радикализират. Не само ислямският фундаментализъм е под прицел – тя говори за крайните радикали – защитници на животните, за фанатиците-учени, за християнските секти, за фанатизираната любов и отчаяния родителски дълг. Всичко е крайно, обобщаващо, но и конкретно, въплътено в опознаваеми и разпознаваеми образи.

Разделените близнаци, подобно на синовете на Ной, възпитавани едновременно в източна и западна среда, разменят ролите си. Мулатката, плод на междурасова връзка, е разкъсана между тях и ражда дете от двамата едновременно. А бащите им са тези, които са оставили живо наследството на фашизма. Всичко е сведено до символи, а символите са превърнати в живи хора.

И някак започваш да разбираш по-лесно как са разпределени фигурите в социалната шахматна дъска на човечеството. Колко простичко, но и безкрайно сложно е всичко. Просто, защото е предвидимо, а сложно – защото зависи от нас, хората.

„Бели зъби“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …