Начало / България / Философският роман „Адам и Ева“ от Ливиу Ребряну излиза на български

Философският роман „Адам и Ева“ от Ливиу Ребряну излиза на български

Философският роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената „Адам и Ева“ от един от най-популярните писатели на Румъния Ливиу Ребряну ще излезе български. Книгата ще бъде публикувана за пръв път в превод на български, дело на Христо Боев и издание на „Изида“.

Ливиу Ребряну е роден на 27 ноември 1885 г. в Търлишуа, Австро-Унгария, и умира на 1 септември 1944 във Валя Маре, област Аргеш, Румъния. Той е румънски класик от периода между двете световни войни, преводач, романист и драматург, член на румънската Академия. Различни периоди от живота си прекарва в Будапеща и Букурещ. Става директор на Националния театър в Букурещ, като заема тази позиция в продължение на 1 година. По заръка на министър-председателя на Румъния участва в създаването на Дирекция на народното образование. На 19 ноември 1930 г., в резултат на горчиви разочарования от управлението на публичните дейности в тази дирекция, напуска и отива да живее във Валя Маре до Питещ, където и написва повечето си книги. През 1941 г. отново заема поста на директор на Националния театър. На 4 април 1944 г. тежко болен, след турне за представяне на румънската култура в различни европейски градове, се завръща във Валя Маре. Два месеца по-късно умира от белодробното заболяване. На българския читател Ребряну е познат с „Гората на обесените“, „Йон“, (роман, който Йовков сравнява с „Гераците“ на Елин Пелин), както и с „Чуляндра“ (роман с фолклорни мотиви, който изследва народопсихологията чрез връзка между момиче от село и мъж от града).

В „Адам и Ева“  Ребряну разкрива поетично и въздействащо философията на любовния инстинкт, свидетелстващ за божественото начало на човешката душа:

„Мъжът и жената се търсят в огромния хаос на човешкия живот. Един мъж от милиони мъже желае една-единствена жена от милиони жени. Един-единствен и една-единствена! Адам и Ева! Взаимното търсене, неосъзнато и неустоимо е самият смисъл на човешкия живот. За да се улесни това търсене, се сътворяват, претворяват и разтурват всичките закони, както и морални и социални конвенции, всичко, което наричаме с патос човешки прогрес. Любовният инстинкт е напомняне за божествения произход. Само чрез любов може да се слее душата на мъжа с душата на жената, за да се завърнат и двете отново в света на душите. Тази любов е божественото начало на човешката душа. В човек живее Господ под лика на любовта.“

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Рали

Кошмари

Ралица Маркова, Хеликон Витоша В „Нощната къща“ от Ю Несбьо четиринайсетгодишният Ричард, аутсайдерът в училище, …