Начало / България / Излезе книга, посветена на президента на Бразилия

Излезе книга, посветена на президента на Бразилия

Роднините на Ран Босилек ще се срещнат с Дилма Русеф


Роднините на Ран Босилек, които са сред най-близките родственици на президента на Бразилия Дилма Русеф, ще се срещнат с нея в Габрово в четвъртък в 16.15 ч. Това стана ясно от думите на Ралица Негенцова – внучка на писателя и втора братовчедка на Русеф, пред vsekiden.com.

„Моята баба Райна и нейната баба Цана са сестри. Моята баба е съпругата на Ран Босилек – тя се води Корнажева-Негенцова”, обясни Негенцова – адвокат и говорител на Централната избирателна комисия.

Срещата ще е в Габрово, тъй като това е родният град на бащата на Русеф. Българските корени на Дилма Русеф имат разклонения в още един габровски род – Корнажеви.

Вчера в Габрово се състоя премиера на книга, посветена на Дилма Русеф и нейния брат, останал да живее в България – Любен Русев. Автори са Жамил Шади и Момчил Инджов. Те проследяват историята на рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев, съобщи gabrovobg.wordpress.com. Книгата се казва „Дилма Русеф. Историята на едно българско семейство, белязано от изгнанието, комунизма и президентството на Бразилия“.

Авторите разказват за живота на първородните му син и дъщеря, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща си емигрант и социалдемократическите си възгледи.

Българският журналист Момчил Инджов, както отбелязва бразилската преса, е единственият журналист в света, говорил на четири очи и с двамата. С Дилма Русеф се видял за първи път през 2004 г., когато тя дава първото си интервю за българска медия и загатва намеренията си за участие в президентските избори. С Любен журналистът се вижда малко по-късно в София. Мъжът обаче не доживява среща със сестра си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …