Начало / България / „След Стената. Преходът в Източна Европа” с премиера в Националния археологически музей

„След Стената. Преходът в Източна Европа” с премиера в Националния археологически музей

Бившият финансов министър Симеон Дянков и Иван Миклош – вицепремиер и министър в няколко правителства на Словакия, ще представят книгата „След Стената. Преходът в Източна Европа”. Съставители на труда са Дянков и Андерс Аслунд. Премиерата ще се състои на 24 ноември, вторник, от 19 ч в Националния археологически музей, ул. „Съборна” 2 в София.

„След Стената. Преходът в Източна Европа” е първото по рода си обобщено изследване на икономическия преход в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз след падането на Берлинската Стена. Текстовете за промените в различните държави са представени от водещи политици – участници в събитията. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на изследването за Чехия, статията за Полша е на Лешек Балцерович, за Естония – на Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Грузия – от Михаил Саакашвили, в Унгария – от Лайош Бокрос, в България – от Симеон Дянков. Бившият български вицепремиер анализира и микроикономиката на прехода в региона. Всички те стигат да извод, че успешните реформи в Източна Европа са дело на визионери, които не се страхуват да предприемат ранни, радикални и комплексни промени.

Сред авторите в сборника са и директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос, професорът в Женевския международен институт Шарлз Виплош и политологът от Калифорнийския университет Даниел Трейсман.