Начало / Свят / Далай Лама за тероризма в Европа: Не можем да решим този проблем само с молитви

Далай Лама за тероризма в Европа: Не можем да решим този проблем само с молитви

Световните лидери са разтърсени от терористичните атаки в Париж, и последвалите ги акции в цяла Европа. Духовният лидер на будистите Далай Лама също се включи в призивите да се сложи край на кървавото безумие. В интервю за германското радио „Дойче Веле“ нобеловият лауреат за мир за 1989 г. обяви, че хората не трябва да очакват Божия намеса да спре ужаса и трагедията. Далай Лама призова към систематичен подход към насилието и отговора срещу него.

„Не можем да решим този проблем само с молитви. Аз съм будист и вярвам в силата на молитвите. Но хората създадоха този проблем и сега няма как да молим Бог да го реши. Не е логично. Бог може да каже: „Решете си го сами“, защото вие го създадохте!“

Нуждаем се от систематичен подход за връщане на човешките ценности на хармония и единство. Ако започнем да работим по това сега, има надежда, че този век ще бъде различен от предишния. Това е в интерес на всички нас. Нека да работим за мира с нашите общества и семейства и да не очакваме помощ от Бог, Буда или правителствата“, каза 88-годишният Далай Лама.

Книги от Далай Лама тук

Прочетете още

plakt

Филм за Кундера ще има премиера в Париж

Чешки режисьор проследява живота на писателя „Милан Кундера: От Шегата до Незначителността” преминава по интересен …