Начало / Читатели / Гийермо Мартинес представя трите си книги, издадени в България

Гийермо Мартинес представя трите си книги, издадени в България

Юлия ПЕТКОВА

Създателят на интелектуалните трилъри „Убийства в Оксфорд” и „Бавната смърт на Лусиана Б.” изненадва със сборника разкази „Отблъскващо щастие”, приютил единайсет чудати, болезнени, завършени до съвършенство и сякаш омагьосани, изкристализирали от дълбините на фантазията му истории. Всички те звучат като изреждане на основания – основания да продължим живота си, колкото и злочест да е той.

Гийермо Мартинес е най-ефектната визитна картичка на новата аржентинска литература, нещо повече – той се нарежда сред най-талантливите представители на актуалната южноамериканска проза. Завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на аржентинската награда „Планета” за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на десетки езици и екранизиран умело под режисурата на Алекс ди ла Иглесия.

През 2014 г. Мартинес беше удостоен с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ „Габриел Гарсия Маркес” за книгата „Отблъскващо щастие”. Избран измежду 123 предложения от различни испаноезични държави, сборникът с разкази е отличен от журито заради  „… своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство…”.

По време на церемонията самият Мартинес подчертава, че е „щастлив да получи този изключителен приз, който възстановява достойнството на жанра”. Единайсетте разказа са обединени от теми като крехкостта на щастието, патологичната грижовност, страха от необратимото и вярата в предсказанията като последен пристан на надеждата.

Всичко в „Отблъскващо щастие” е стремително, смахнато, неочаквано, дръзко. В тях има човечност и болка, еротика и парадоксално балансиране на границата на лудостта. В тях има жени, силни с уязвимостта си, мъже, болни от пренебрежението на съдбата, семейства, чието съществуване е сянка на собствените им заблуди. Авторът създава мистериозна атмосфера, просмукана от магията на приятелството и любовта, разказва за близкото и обичното, което се превръща в чуждо, за безизходицата и нейните неведоми превъплъщения.

Отличието на името на майстора на разказа Маркес представлява и признание за принос към литературното творчество и издателския свят на испански език, както и неоценимо усилие за продължаване на наследството на такива значими и изтъкнати творци в жанра като Хорхе Луис Борхес, Хуан Рулфо, Хулио Кортасар и самия Габриел Гарсия Маркес.

Гийермо Мартинес пристига в България по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри” и ще се срещне с почитателите си на 19 ноември от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК. Българското издание на сборника „Отблъскващо щастие” ще бъде представено от Лили Табакова.

Книгите на Гийермо Мартинес тук

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …