Начало / Читатели / Гийермо Мартинес представя трите си книги, издадени в България

Гийермо Мартинес представя трите си книги, издадени в България

Юлия ПЕТКОВА

Създателят на интелектуалните трилъри „Убийства в Оксфорд” и „Бавната смърт на Лусиана Б.” изненадва със сборника разкази „Отблъскващо щастие”, приютил единайсет чудати, болезнени, завършени до съвършенство и сякаш омагьосани, изкристализирали от дълбините на фантазията му истории. Всички те звучат като изреждане на основания – основания да продължим живота си, колкото и злочест да е той.

Гийермо Мартинес е най-ефектната визитна картичка на новата аржентинска литература, нещо повече – той се нарежда сред най-талантливите представители на актуалната южноамериканска проза. Завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на аржентинската награда „Планета” за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на десетки езици и екранизиран умело под режисурата на Алекс ди ла Иглесия.

През 2014 г. Мартинес беше удостоен с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ „Габриел Гарсия Маркес” за книгата „Отблъскващо щастие”. Избран измежду 123 предложения от различни испаноезични държави, сборникът с разкази е отличен от журито заради  „… своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство…”.

По време на церемонията самият Мартинес подчертава, че е „щастлив да получи този изключителен приз, който възстановява достойнството на жанра”. Единайсетте разказа са обединени от теми като крехкостта на щастието, патологичната грижовност, страха от необратимото и вярата в предсказанията като последен пристан на надеждата.

Всичко в „Отблъскващо щастие” е стремително, смахнато, неочаквано, дръзко. В тях има човечност и болка, еротика и парадоксално балансиране на границата на лудостта. В тях има жени, силни с уязвимостта си, мъже, болни от пренебрежението на съдбата, семейства, чието съществуване е сянка на собствените им заблуди. Авторът създава мистериозна атмосфера, просмукана от магията на приятелството и любовта, разказва за близкото и обичното, което се превръща в чуждо, за безизходицата и нейните неведоми превъплъщения.

Отличието на името на майстора на разказа Маркес представлява и признание за принос към литературното творчество и издателския свят на испански език, както и неоценимо усилие за продължаване на наследството на такива значими и изтъкнати творци в жанра като Хорхе Луис Борхес, Хуан Рулфо, Хулио Кортасар и самия Габриел Гарсия Маркес.

Гийермо Мартинес пристига в България по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри” и ще се срещне с почитателите си на 19 ноември от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК. Българското издание на сборника „Отблъскващо щастие” ще бъде представено от Лили Табакова.

Книгите на Гийермо Мартинес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232865_b

„Инструкторът“ – кой се възползва от ковид?

Детективско разследване, психотрилър и антиутопия в едно Българските читатели вече познават Питър Хелър от романа …