Начало / България / Излезе дебютният роман на М.О.Уолш

Излезе дебютният роман на М.О.Уолш

„Далеч от светлината” – дебютният роман на М.О.Уолш, е вече в българските книжарници, съобщи издателство „Милениум”.  Американският автор дава името на книгата си на една от най-популярните песни в Луизиана – „You Are My Sunshine“ (оригиналното заглавие на книгата е My Sunshine Away), изпълнена за пръв път от губернатора на щата и популярен изпълнител през 30-те и 40-те години на миналия век Джими Дейвис, а след това от Рей Чарлс, Арета Франклин, Джони Кеш, Тина Търнар и др. 

„Далеч от светлината” не е криминален роман, не е и романтичен. Според американската писателка Ан Райс е реализъм в най-чиста форма. Той разказва за любовта, вината, семейството и израстването, които са пропити с негата на американския Юг.

Уолш в стила на Труман Капоти въвежда читателите си в уличното спокойствие на Батън Руж с квакането на жабите, поздравяващи комарите, белещата се кора на цъфтящите люляци, пълзящата по тротоарите като пипала трева, величествените дъбове, в които навремето вероятно са се спотайвали индианци. Озвучава го със скандалите на съседското семейство Ландри; със задъханото дишане на хлапетата, които се състезават, тичайки до най-голямото дърво; със смеха на родителите на Линди, споделили семейна шега; с плача след напускането на дома от таткото. И насред това обичайно, но специфично луизианско пространство се врязва въжето, с което изнасилвачът събаря 15-годишното момиче, за да го притисне към грубия асфалт на тротоара и насили.

Тази книга вероятно е най-вече за прошката, за важността на семейството и тежестта на спомените.

О.Уолш  неслучайно пише за Батън Руж, Луизиана – роден е там преди трийсетина години. Автор е на разкази и есета, публикувани в „Ню Йорк таймс”, „Оксфорд американ”, „Саутърн ривю”, „Американ шорт фикшън” и др. В момента преподава творческо писане в Университета на Ню Орлиънс.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …