Начало / България / Трилър предсказа заплахата за Европа и християнството

Трилър предсказа заплахата за Европа и християнството

Корените на световен заговор срещу Европа и християнството, датиращ още от преди 4 века, разкрива ирландецът Уолтър Елис в книгата си „Конспирацията Караваджо“. Той е автор на две научнопопулярни книги и сътрудник на елитни издания като „Сънди таймс”, „Файнейшъл таймс”, „Сънди телеграф” и „Дъ Айриш таймс”. Роден е в Белфаст, а сега живее в Ню Йорк. Романът вече е на българския книжен пазар.

Какво се крие зад бежанската вълна, какви заплахи носи тя? Днес в страните на Европа има над 30 млн. емигранти мюсюлмани, чиито брой застрашително се увеличава, а те отстояват своите традиции и религия. Какви са перспективите и рисковете и как да бъде запазена религиозната толерантност? Светлина върху тези отговори хвърля Уолтър Елис с книгата си „Конспирацията Караваджо“. Авторът използва жанра на трилъра, както го направиха и автори като Том Егеланд и Дан Браун, за да разкаже за тревогата си относно съдбата на Европа и християнството. Защото те вече не са същите. А утре може и да ги няма във вида, в който ги познаваме.

Преди 400 години художникът Караваджо рисува картината си „Залавянето на Христос”. Освен Иисус, ключови в нея са фигурите на Юда (изобразен с плешивина, наподобяваща кардиналска шапчица, и недоразвити пръсти на лявата си ръка), бягащ ученик на Христос в единия край на картината, а в другия – мъж с фенер, осветяващ всичките фигури. Картината се оказва не просто интерпретация на религиозен сюжет, а много повече – ключ към събития, реално ставащи днес и които са важни за нашата цивилизация.

„Залавянето на Христос” се намира в Националната галерия на Ирландия, Дъблин. През лятото на 2008 г. от Музея за западно и източно изкуство в Одеса бе откраднат друг вариант на картината, купен от руския посланик в Париж, който през 1870 г. го подарява на великия княз Владимир Александрович. В Одеса картината пристига през ХХ век, а през 1950 г. е доказано, че е оригинал, което е потвърдено през 2005 г. и от испански експерти. Откраднатата картина е открита от германската полиция при опит да бъде продадена в Берлин. Оценявана е на 75 млн. евро.

Прочетете още

01

Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Вечната книга описва и нашата дилема Старият завет съдържа и пророчеството на Исаия. Смята се, …