Начало / България / Съчиненията на Лиудпранд Кремонски ще бъдат представени в Националната библиотека

Съчиненията на Лиудпранд Кремонски ще бъдат представени в Националната библиотека

„Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“ от Лиудпранд Кремонски  ще има премиера в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ . Тя ще се състои на 24 ноември, вторник, от 17 ч в заседателната зала на библиотеката. Книгата ще бъде представена от проф. Лиляна Симеонова – преводач и автор на коментарите към нея.

Трите съчинения,  включени в книгата, обхващат периода от 80-те години на IX в. до края на 60-те години на Х в., макар че авторът често пъти се позова на събития и личности от по-ранни епохи.  Те по специфичен начин  ни въвеждат в обширната историческа панорама на Стария континент, в която са включени не само Германия, Апенинския и Пиренейския полуостров и Византия, но  и други земи. Тук читателите ще се срещнат с англо-сакси, датчани, унгарци, сарацини, руси, испански маври, а и с българи.

Епископът на Кремона  умее да разказва и го прави с лекота, описва  интересни истории, демонстрира изключителната си осведоменост. И не случайно е признат за един от най-добрите историци и писатели от Европейското средновековие.

И още нещо много любопитно: наред с историческите факти  Лиудпранд  вмъква в съчиненията си както тогавашни анекдоти и злободневни слухове, така и много интересни детайли от живота на западноевропейските  аристократи,  от навиците на  византийските императори, че дори обсъжда и владетелите на съседна България.  И трите текста са изградени върху личните  впечатления  на автора, върху неговия непосредствен опит.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …