Начало / Свят / Руската Патриаршия иска забрана на Набоков и Маркес

Руската Патриаршия иска забрана на Набоков и Маркес

„Лолита“ и „100 години самота“ били развратни

Говорителят на руската Патриаршия в Москва Всеволод Чаплин, призова „Лолита“ на Владимир Набоков и „100 години самота“ на Габриел Гарсия Маркес да бъдат забранени в гимназиите, тъй като оправдавали педофилията, съобщи „Гардиън“. В ефира на радио „Ехото на Москва“ отецът е настоял разследващите органи да се заемат със случая. Изказването е поредна стъпка от опитите на руската църква да наложи религиозни норми в страната. Според Чаплин книгите предизвикват „развратни страсти, които правят хората нещастни“.

За щастие, Михаил Швидкой, агент на Кремъл в културната сфера, е изразил несъгласието си, като се е аргументирал, че подобна забрана ще навреди силно на литературния имидж на Русия.

Набоков, който напуска родината си след болшевишката революция през 1917 г., публикува „Лолита“ на английски през 1955 г. Книгата описва връзката между интелектуалец на средна възраст и 12-годишната му доведена дъщеря. Романът е бил забраняван в училища в Европа, САЩ, Аржентина и Южна Африка. „Лолита“ е преведена на руски през 1967 г., но е забранена в СССР като порнографска.

За разлика от нея, „100 години самота“ на Маркес е публикувана без проблеми през съветската епоха, въпреки множеството критики срещу кръвосмешението и секса в нея. Заради книгата колумбийският писател взе Нобелова награда през 1982 г.
Руската църква обаче е в „литературно“ настъпление, което се очакваше, след като поиска контрол над морала в телевизиите и радиата и препоръча на жените да спазват „ортодоксален дрес код“ в облеклото си.

Патриаршията, която беше в колапс до разпадането на атеистичния СССР през 1991 г., сега е в подем, въпреки че според проучвания неповече от 5% от руснаците са вярващи.

Свързани заглавия
Седмица на забранените книги се организира в САЩ
Хък Фин на Твен продължава да провокира
„Кланица 5“ продължава да буди дискусии
Училищни власти забраниха Мураками заради хомосексуализъм

Книги на български на Владимир Набоков тук

Книги на Габриел Гарсия Маркес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …