Начало / Свят / Мексиканецът Фернандо дел Пасо получи наградата „Мигел де Сервантес“ в Испания

Мексиканецът Фернандо дел Пасо получи наградата „Мигел де Сервантес“ в Испания

Мексиканецът Фернандо дел Пасо получи най-престижната испанска награда за литература на името на Мигел де Сервантес, съобщи „Евронюс“.  80-годишният писател ще получи за приза си 125 000 евро. Чекът ще му бъде връчен на специална церемония на 23 април, денят, в който се отбелязва смъртта на Сервантес.

Според министъра на образованието, културата и спорта на Испания Мендез де Виго Дел Пасо е заслужил отличието заради приноса си към развитието на съвременния модерен роман, в комбинация със следването на традициията. Де Виго подчерта, че точно тези характеристики са направили и Сервантес един от най-великите писатели в историята. Наградата „Мигел де Сервантес“ се връчва всяка година от министерството на образованието, културата и спорта в Испания. Тя се присъжда за цялостен принос към литературата. Миналата година я получи Хуан Гоитисоло.

Дел Пасо е познат в страната с книгите си „News from the Empire,” “José Trigo” и “Palinuro of Mexico“, в която разказва за студентското движение в родината си през 1968 г.

„Той е енциклопедист. В романите му се съдържа всичко“, казва Илан Ставанс, професор по латиноамериканска литература.

Прочетете още

larger

Продадоха любовно писмо от Екзюпери на търг за четвърт милион евро

Илюстрация на Антоан дьо Сент Екзюпери, представяща неговия най-известен персонаж върху малката му планета и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *