Начало / Свят / Мексиканецът Фернандо дел Пасо получи наградата „Мигел де Сервантес“ в Испания

Мексиканецът Фернандо дел Пасо получи наградата „Мигел де Сервантес“ в Испания

Мексиканецът Фернандо дел Пасо получи най-престижната испанска награда за литература на името на Мигел де Сервантес, съобщи „Евронюс“.  80-годишният писател ще получи за приза си 125 000 евро. Чекът ще му бъде връчен на специална церемония на 23 април, денят, в който се отбелязва смъртта на Сервантес.

Според министъра на образованието, културата и спорта на Испания Мендез де Виго Дел Пасо е заслужил отличието заради приноса си към развитието на съвременния модерен роман, в комбинация със следването на традициията. Де Виго подчерта, че точно тези характеристики са направили и Сервантес един от най-великите писатели в историята. Наградата „Мигел де Сервантес“ се връчва всяка година от министерството на образованието, културата и спорта в Испания. Тя се присъжда за цялостен принос към литературата. Миналата година я получи Хуан Гоитисоло.

Дел Пасо е познат в страната с книгите си „News from the Empire,” “José Trigo” и “Palinuro of Mexico“, в която разказва за студентското движение в родината си през 1968 г.

„Той е енциклопедист. В романите му се съдържа всичко“, казва Илан Ставанс, професор по латиноамериканска литература.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …