Начало / Свят / Автор от Тринидат спечели наградата „Жилер“ в Канада

Автор от Тринидат спечели наградата „Жилер“ в Канада

Роденият в Тринидат писател Андре Алексис е тазгодишният носител на наградата „Жилер“ в Канада. Призът е най-високоцененият в страната, като носи на победителя чек за 100 000 канадски долара.

Алексис бе удостоен с отличието за романа си „Fifteen Dogs“, който разказва за група животни във ветеринарна клиника в Торонто, овладели човешкия език и усещания. Според журито книгата е „прекрасен и оригинален пример за писане, което предизвиква читателя да изследва собственото си съществуване и да търси смисъла на живота“. Тринидатецът стигна до признанието след като преди това и друга негова книга – „Childhood“, бе ниминирана, но не спечели.

Наградата „Жилер“ се връчва на канадски автор от 1994 г. Тя е учредена от местния бизнесмен Джак Рабинович в памет на неговата съпруга Дорис Жилер, литературен редактор във вестник „Торонто Стар“. От 2005 г. наградата има за спонсор „Скотиабанк“ и приема името на финансовата институция. С времето нараства и наградния й фонд, стартирал от 25 000 канадски долара. От 2006 г. не по-малко от 10 книги са обявявани за финалисти, като авторите им получават по 5000 долара за това признание.

Сред носителите на приза са Маргарет Атууд (1996), Алис Мънро (1998 и 2004), Майкъл Ондатджи (2000) и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

017_Paine_Video_Thumbnail

Памфлет на Томас Пейн е най-популярната книга сред американците

Писателят е майстор на корсети по занаят и журналист по професия „Здравият разум“ излиза преди …