Начало / Свят / Автор от Тринидат спечели наградата „Жилер“ в Канада

Автор от Тринидат спечели наградата „Жилер“ в Канада

Роденият в Тринидат писател Андре Алексис е тазгодишният носител на наградата „Жилер“ в Канада. Призът е най-високоцененият в страната, като носи на победителя чек за 100 000 канадски долара.

Алексис бе удостоен с отличието за романа си „Fifteen Dogs“, който разказва за група животни във ветеринарна клиника в Торонто, овладели човешкия език и усещания. Според журито книгата е „прекрасен и оригинален пример за писане, което предизвиква читателя да изследва собственото си съществуване и да търси смисъла на живота“. Тринидатецът стигна до признанието след като преди това и друга негова книга – „Childhood“, бе ниминирана, но не спечели.

Наградата „Жилер“ се връчва на канадски автор от 1994 г. Тя е учредена от местния бизнесмен Джак Рабинович в памет на неговата съпруга Дорис Жилер, литературен редактор във вестник „Торонто Стар“. От 2005 г. наградата има за спонсор „Скотиабанк“ и приема името на финансовата институция. С времето нараства и наградния й фонд, стартирал от 25 000 канадски долара. От 2006 г. не по-малко от 10 книги са обявявани за финалисти, като авторите им получават по 5000 долара за това признание.

Сред носителите на приза са Маргарет Атууд (1996), Алис Мънро (1998 и 2004), Майкъл Ондатджи (2000) и др.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …