Начало / Свят / Българската литературна фондация е отличена с наградата „Джерардо от Кремона“

Българската литературна фондация е отличена с наградата „Джерардо от Кремона“

Българската литературна фондация с международно значение „Следваща страница“ е тазгодишният лауреат на наградата „Джерардо от Кремона“ за насърчаване на превода в Средиземноморието. Фондацията е удостоена с наградата поради дългогодишните си усилия за изследване и подпомагане на художествения превод на съвременна литература между европейски езици и арабски. Свързаните с това инициативи бяха възможни благодарение на подкрепата на „Институт Отворено общество“, както и сътрудничеството на „Фондация Анна Линд“, Европейската културна фондация, „Transeuropéennes“ и други международни организации.

Наградата се връчва за първи път през 2015 г. и е съвместна инициатива на Преводаческата школа в Толедо (Университет в Кастилия – Ла Манча, Испания), Фондация Крал Абдулазиз за ислямски изследвания и хуманитарни науки (Казабланка, Мароко), Програма MED 21 и Община Кремона (Италия). Наградата се връчва годишно за значителен принос в областта на превода (практика, преподаване, критика, научни изследвания) на двама преводачи и две организации – по един от двете страни на Средиземно море.

Тържествената церемония по награждаването на лауреатите се състоя на 11 ноември  в Театро де Рохас (Толедо, Испания) в присъствието на членовете на журито, сред които бяха Мигел Анхел Моратинос – бивш министър на външните работи на Испания, Джанлука Галимберти – кмет на Кремона (Италия), Фатима Гуадамияс – заместник-ректор по международните отношения на Университета в Кастилия – Ла Манча, Луис Мигел Перес Каняда – директор на Преводаческата школа в Толедо към Университета в Кастилия – Ла Манча.

Работата на фондация „Следваща страница“ беше специално изтъкната в заключителните думи на бившия външен министър на Испания г-н Мигел Анхел Моратинос. Яна Генова от фондация „Следваща страница“ благодари на организаторите на наградата за признанието на приноса на фондацията и допълни, че наградата дава на фондацията нов стимул да продължи работата си в Средиземноморието.

Наградата носи името на Джерардо от Кремона (ок. 1114 – 1187) – италиански философ, който в търсене на гръко-латински и арабски знания, стига  до Толедо, където се посвещава на науката и превода. С повече от 70 преведени произведения по медицина, астрономия, математика и философия, Джерардо от Кремона е един от най-значимите преводачи за този период, допринесъл за навлизането на гръцката, арабската, индийската и персийската култури от Изтока към Запада.

Фондация „Следваща страница“ е създадена през 2001 г. и има за цел да подпомага овластяването на непривилегировани групи, езици и държави за равноправно участие в глобалния диалог на идеи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Ane

Камелия Панайотова: Да бягаме от образа на жестокия, на отвратения, на неспособния да покаже съчувствие!

Говорим с младата българска авторка Камелия Панайотова  Тя е едва на 24, но името ù нашумя със стихосбирката „Човекът, който …