Начало / Свят / Крадец на ръкописи на Чърчил и Джойс влезе в затвора

Крадец на ръкописи на Чърчил и Джойс влезе в затвора

Англичанинът, който обра шефа на журито на „Букър”, ще стои зад решетките 30 месецаОсъден е крадец на ръкописи на известни личности, между които творби на сър Уинстън Чърчил, Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Томас Елиът. Тайрън Самърс (41) е осъден на 30 месеца затвор от Лондонския съд заради голямата стойност на откраднатото – 36 000 паунда, съобщи „Гардиън”.

Престъпникът трябвало да измие прозорците на Рик Гекоски – председател на журито на наградата „Мен Букър” и търговец на редки ръкописи и документи. През юли той оставил чистача да мие и заминал. Когато се върнал, открил липсите от дома си. Самият Самърс бил изчезнал и полицията го обявила за издирване.

Няколко дни по-късно крадецът си признал вината и предал откраднатото. Това обаче не го спасило от затвора. Пред съда Самърс изложил тезата, че има психологически проблеми и бил посъветван, че престой в затвора ще му помогне да ги реши. Затова преценил, че кражбата на скъпи ръкописи ще му осигури място зад решетките. Съдът явно се е съобразил с желанието му.

Свързани заглавия
Нова изненада по линията на скандала Филип Рот -„Мен Букър Интернешънъл”
Филип Рот спечели „Мен Букър Интернешънъл”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …