Начало / Свят / Големите литературни награди са сексистки

Големите литературни награди са сексистки

Само 10% от победителите са жени

Според сайта за книги Babelio.com, цитиран от френския “Фигаро”, големите литературни награди са давани на сексистски принцип. Статистиката показва, че средно за 100 години само 10% от победителите са жени. 89% от носителите на Нобелова награда и на “Гонкур” са мъже. Изследователите посочват, че от тазгодишния списък с 15 номинации за най-престижната френска награда пак едва 3 имена са на дами. В същото време женското присъствие на литературния пазар в момента е много силно и по нищо не отстъпва на мъжкото.

Едно от историческите обяснения е, че жените много късно се сдобиват с политически и граждански права, еквивалентни на тези на мъжете. До 70-те години в Западна Европа дамите не са били самостоятелни юридически в много отношения. Това обаче не им е попречило да създават добра литература. “Фигаро” изброява имена на известни френски писателки от ранга на Симвон дьо Бовоар, които никога не са попадали на финалите за престижните литературни отличия. За да успеят, на няколко жени им се е наложило да кандидатстват с мъжки имена, какъвто е случаят с наградения през 1912 г. Жак Морел, който всъщност е г-жа Едмонд Поатие. Случаят не е единствен, а негов вдъхновител очевидно е прочутата Жорж Санд (Амандин Орор Люсил Дюпен), която век по-рано се сеща да нахлуе в мъжкия свят на литературата с мъжко име и съответното облекло.

“Фигаро” посочва като пример за обективност журито на френската литературна награда “Фемина”, което се състои само от жени, но не дава приза само на дами.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Untitled-design-2021-03-08T114825.586

Принц Филип обичал и друга според роман

Кейт Куин разказва история за смелост и любов Събитията, към които ни връща, се развиват …