Начало / Критика / Божана Апостолова до Бойко Борисов: Върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка книга

Божана Апостолова до Бойко Борисов: Върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка книга

Шефката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което го упреква за „липсата на отношение на държавата към българската литература и духовност“, съобщава в. „Сега“.

„От началото на управлението Ви до днес се налага един болезнен извод – държавата отсъства от духовното израстване на българина. Държавата е изцяло абдикирала от попълване на фондовете на библиотеките с книги. За цяла година например, Велинградската библиотека е закупила една книга. Това е съдбата всъщност на повечето читалищни библиотеки в страната, хората все по-малко четат, което води до морален срив в обществото, насилие, грабежи, убийства“, пише тя. Апостолова обръща внимание, че липсва държавническо отношение към превеждането на български книги и представянето им в чужбина, а ДДС върху книгата в България продължава да бъде 20%. „Уверявам Ви, че в света няма държава с такъв убийствен данък“, твърди тя.

Апостолова завършва писмото си с:

„Мисля, че е абсолютно наложително образованието и културата в България да бъдат разглеждани с приоритет от Вас и Вашето правителство. Издаването на българска литература в страните от Европа (а и защо само от Европа) е престиж за България, изграждане на нов образ на българина и е недопустимо правителството да се прави, че не забелязва този налагащ се факт. Необходимо е да предвиждате от 10 до 15 милиона лева годишно за закупуване на книги от читалищата и библиотеките. Ако не можете да си позволите това, то бъдете така добър да върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка издадена българска книга. И както каза колегата Карабашлиев, не виждаме смисъл да плащате милиони за заплати в Министерството на културата, а бедният български читател да не може да си купува книги, нито да ги чете, заемайки ги поне от библиотеките“.

Книги за Бойко Борисов тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …

Един коментар

  1. Явно не познавате Бойко Борисов.
    Той пари не връща.