Начало / Критика / Божана Апостолова до Бойко Борисов: Върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка книга

Божана Апостолова до Бойко Борисов: Върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка книга

Шефката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което го упреква за „липсата на отношение на държавата към българската литература и духовност“, съобщава в. „Сега“.

„От началото на управлението Ви до днес се налага един болезнен извод – държавата отсъства от духовното израстване на българина. Държавата е изцяло абдикирала от попълване на фондовете на библиотеките с книги. За цяла година например, Велинградската библиотека е закупила една книга. Това е съдбата всъщност на повечето читалищни библиотеки в страната, хората все по-малко четат, което води до морален срив в обществото, насилие, грабежи, убийства“, пише тя. Апостолова обръща внимание, че липсва държавническо отношение към превеждането на български книги и представянето им в чужбина, а ДДС върху книгата в България продължава да бъде 20%. „Уверявам Ви, че в света няма държава с такъв убийствен данък“, твърди тя.

Апостолова завършва писмото си с:

„Мисля, че е абсолютно наложително образованието и културата в България да бъдат разглеждани с приоритет от Вас и Вашето правителство. Издаването на българска литература в страните от Европа (а и защо само от Европа) е престиж за България, изграждане на нов образ на българина и е недопустимо правителството да се прави, че не забелязва този налагащ се факт. Необходимо е да предвиждате от 10 до 15 милиона лева годишно за закупуване на книги от читалищата и библиотеките. Ако не можете да си позволите това, то бъдете така добър да върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка издадена българска книга. И както каза колегата Карабашлиев, не виждаме смисъл да плащате милиони за заплати в Министерството на културата, а бедният български читател да не може да си купува книги, нито да ги чете, заемайки ги поне от библиотеките“.

Книги за Бойко Борисов тук

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …

Един коментар

  1. Явно не познавате Бойко Борисов.
    Той пари не връща.