Начало / Свят / Шотландка спечели френската награда „Prix Femina“ за преводна литература

Шотландка спечели френската награда „Prix Femina“ за преводна литература

Шотландската писателка Кери Хъдсън спечели престижната френска награда за преводна литература „Prix Femina“. Тя победи в гласуването далеч по-популярния писател Мартин Еймис. Хъдсън бе отличена за втората книга в кариерата си „Thirst“ (Жажда).

Наградата „Prix Femina“ е основана през 1904 г. като алтернатива на наградата „Гонкур“. Любопитен факт е, че цялото жури е съставено само от представителки на нежния пол, но самата награда може да бъде спечелена и от мъже, и от жени.

Наградената книга на Кери Хъдсън получи шест вота, а на второ място с 5 гласа остана „The Zone of Interest“ на Мартин Еймис. Спроед съдиите в конкурса „Thirst“ разказва вълнуваща история за съдбите на двама души, аитсайдери в обществото. Шотландката описва преживяванията на станалата жертва на трафик на хора от Сибир Алена и охранителя Дейв, който я хваща да краде обувки от един магазин.

Награда „Prix Femina“ за най-добър френски роман пък получи Кристоф Болтански за „La Cache“. За документалистика бе отличен Емануел Лойе за биографията на Клод Леви-Строс.