Начало / България / Първата книжарница за издания, списвани от фенове, отвори врати в София

Първата книжарница за издания, списвани от фенове, отвори врати в София

Т.нар. фензини се издават на доброволен принцип и в малък тираж

В София отвори врати първата библиотека и книжарница, посветена на независимите издания, наречени фензини (думата е образувана при сливане на fanatic и magazines), съобщи dnevnik.bg.

Става дума за вестници и списания, които се списват доброволно и безплатно от фенове на дадена тема. Те се разпространяват в книжарници, музикални магазини, гимназии, университети, концертни зали или от ръка на ръка. Тиражите са ограничени – средният тираж на фензин във Франция е 200 екземляра.

Първият обект за разпространение на подобна литература в България се нарича Hip Hip Library и се намира на ул. „Княз Борис I“ 166. Неговите създатели са Hip Hip Atelier и Blood Becomes Water.

Там се предлагат фензини, книги и периодични издания, ориентирани към всички видове изкуство, както и богат избор от чуждестранни публикации на художници, включително и по-експериментални проекти, които често са в много ограничен тираж.

За „Дневник“ организаторите казват, че възнамеряват в бъдеще да срещнат повече хора с този вид книги и списания и да запознаят желаещите с добрите примери и практики на самоиздаването, като част от плановете им включват работилници и срещи с ученици.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …