Начало / България / Кубинската писателка Сое Валдес идва в България

Кубинската писателка Сое Валдес идва в България

Представя романа си „Всекидневното нищо“

Кубинската писателка Сое Валдес ще се срещне с българска публика на 29 септември в Институт Сервантес-София, съобщи news.bg/news. Събитието е част от културния календар на Столична община. Модератор на дискусията е Лили Табакова, преподавател по латиноамериканска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. На срещата ще бъде представен романът на Сое Валдес „Всекидневното нищо“, издаден в България от ИК „Жанет 45″.

Сое Валдес е автор на редица романи и стихосбирки, сътрудничи на престижни издания в Испания и Франция. Носител е на множество литературни награди, сред които Premio Planeta през 1996 г. за романа Te di la vida entera („Цял живот за тебе дадох“).

През 80-те години на 20 в. Сое Валдес работи в кубинската делегация към ЮНЕСКО и към културния отдел на кубинското посолство в Париж. През 90-те, вече в Хавана, е редактор на списание Cine Cubano („Кубинско кино“) и автор на киносценарии.

Между 1993 г. и 1994 г. пише романа си La nada cotidiana („Всекидневното нищо“) и моли свой познат журналист да изнесе тайно ръкописа извън Куба. През 1995 г. книгата излиза в Париж и се превръща в събитие за френския литературен живот. След публикуването на романа Валдес живее в изгнание във Франция заедно със съпруга си и дъщеря си, а книгите й са забранени в Куба.

Сое Валдес е родена в Хавана през 1959 г., обявена от Фидел Кастро за „враг на революцията“ и прогонена от родината си заради начина, по който обрисува съвременна Куба в романите си. Писателката се нарежда сред класиците на кубинската литература и е считана за един от най-силните гласове на новата постмодерна женска проза.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …