Начало / Свят / Излязоха мемоарите на Джулиан Асанж

Излязоха мемоарите на Джулиан Асанж

Създателят на „WikiLeaks” не успя да спре публикуването им

Мемоарите на създателя на международния архив за секретни документи „WikiLeaks” – Джулиан Асанж, са на пазара от днес, предаде thebookseller.com. Книгата се нарича „Джулиан Асанж: Неоторизирана автобиография” и се появява на пазара въпреки опитите на самия Асанж да прекрати договора си с издателство „Кенънгейт”.

Както е известно, преди време Асанж искаше да се откаже, за да не бъде използвана информация от книгата срещу него, а и защото вече не желаел да я напише по начина, по който възнамерявал. Той обаче вече е подписал документ, който изпраща част от приходите от биографията на неговите адвокати, финансирайки ги за битките му със съда. Това дава право на „Кенънгейт” да я публикува.

„Позоваваме се на документите и публикуваме”, коментират от издателството. „Не сме съгласни с оценката на Джулиан за тази книга. В нея се вижда неговата вярност към истината. Добре е написана. Биографията разкрива същността на неговата личност и неговата работа. Книгата е емоционална, провокативна, с мнение по много въпроси. Горди сме да я издадем”.

В книгата се разказва за самотното детство на Асанж в Австралия, дните му на хакер, докато е бил тийнейджър и обстоятелствата, при които е открил „WikiLeaks” през 2006 г.

„WikiLeaks” е международна неправителствена организация. Тя съхранява в архиви документи, които осветляват грамите на американската дипломация по света. В тях се разкриват вътрешнополитически скандални факти.

Според компанията, тя получава 1.2 милиона файла годишно. „WikiLeaks” публикува от време на време и видео материали, показващи конфликтните зони по света. Смята се, че организацията има материали за военни престъпления, извършени по света през последните няколко години.

Свързани заглавия

Мемоарите на Асанж предвещават издателски битки
Джулиан Асанж се отказа да пише мемоари

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …