Начало / Свят / Скандал с наградата “Кандид” на Петер Хандке

Скандал с наградата “Кандид” на Петер Хандке

Спонсорът се оттегли заради позицията на писателя, който защитаваше режима в Югославия

Определянето на авангардния австрийски писател Петер Хандке за носител на наградата “Кандид” за 2011 г. предизвика скандал, съобщи “Дер щандарт”.

Главният спонсор – компанията за книговезки машини “Колбус”, се е възпротивила той да получи сумата от 15 000 евро, която съпровожда отличието. Хандке трябваше да я вземе на 30 октомври. Несъгласието на “Колбус” има за последствие развалянето на договора между фирмата и град Минден, който дава приза.

Причината за оттеглянето на спонсора според един от членовете на журито е поведението на Хандке по време на войната на Балканите през 90-те. Представител на компанията е нарекъл автора “шизопат” и “опортюнист” и заявил, че награждаването на Хандке застрашава отношенията на дружеството преди всичко с американските му партньори.

Журито обаче не е пожелало да отмени решението си и решило да извади парите за наградата от собствения си бюджет. Писателят обявил, че няма да ги приеме. Така той ще се задоволи само с морална награда. Призът беше учреден през 2007 г. и трябваше да се връчва всяка година на съвременен автор.
Предисторията е следната: През 1996 г. писателят издаде пътеписа си “Пътешествие по Дунав, Сава, Морава и Дрина, или правосъдие за Сърбия”. В него той обвини западните медии в едностранчивост при отразяването на конфликта. В резултат бившият югославски президент Слободан Милошевич призова Хандке за свидетел пред международния трибунал, но той отказа. Въпреки това австриецът отиде като зрител на процеса и публикува наблюденията си в книга.

На 18 март 2006 г. на погребението на Милошевич пред 20 000 души писателят държа реч, в която отново провокира Запада. По-късно френското издание “Нувел обсерватьор” публикува част от речта му, в която се казва: “Светът, така нареченият свят, знае всичко за Слободан Милошевич. Така нареченият свят знае истината. Това е така, защото така нареченият свят днес отсъства, и не само днес, и не само тук. Аз не знам истината. Но аз гледам, слушам, чувствам и си спомням. Това е, защото аз съм тук днес, близо до Югославия, близо до Сърбия, близо до Слободан Милошевич.”

Заради защитата на режима в Югославия Хандке влезе в остра полемика със словенския есеист Драго Янчар. През 2006 г. писателят беше номиниран за наградата “Хайнрих Хайне” на град Дюселдорф с награден фонд 50 000 евро, но мнозинството в местното управление се противопостави и тя не му беше връчена.

Книги на Петер Хандке на български тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …