Начало / Свят / Габриел Гарсия Маркес вдъхнови иранската опозиция

Габриел Гарсия Маркес вдъхнови иранската опозиция

Книгата му „Новини от едно отвличане” се изчерпа в Техеран

Книга, писана от Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес, вдъхнови опозицията в Иран, пише „Гардиън”. Става дума за произведението от 1996 г. „Новини от едно отвличане”. Лидерът на опозицията в Иран Мир Хосеин Мосави заяви, че сцените, описани в творбата, отговарят на живота му като арестант.

Както е известно, Мосави и другият опозиционен лидер – Мехди Каруби, са арестувани от средата на февруари. Причината е, че предизвикаха протест, обявил се за подкрепящ демокрацията в страната. Зад решетките са по заповед на президента Махмуд Ахмадинеяд.

Изказването на Мосави обаче предизвика страхотен скок на продажбите на въпросната книга. Опашки се вихрят пред всички големи книжарници. Поне в 10 книгата книгата вече е изчерпана. Местен журналист определи еуфорията сред поддръжниците на опозицията като сравнима с излизане на нова книга от поредицата за Хари Потър.

„Новини от едно отвличане” разказва за похищението в началото на 90-те години на ХХ век на известни колумбийски политици и журналисти от наркобарона Пабло Ескобар.
Габриел Гарсия Маркес е колумбийски писател, журналист, издател и общественик, роден през 1927 г.

Известен е като Габо в цяла Латинска Америка. Той често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 година.

Книги на Маркес тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

215173_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (21 септември – 27 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Живот в скалите от Мария Лалева 2. Танцувай с мен от Сюзън …