Начало / Свят / Габриел Гарсия Маркес вдъхнови иранската опозиция

Габриел Гарсия Маркес вдъхнови иранската опозиция

Книгата му „Новини от едно отвличане” се изчерпа в Техеран

Книга, писана от Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес, вдъхнови опозицията в Иран, пише „Гардиън”. Става дума за произведението от 1996 г. „Новини от едно отвличане”. Лидерът на опозицията в Иран Мир Хосеин Мосави заяви, че сцените, описани в творбата, отговарят на живота му като арестант.

Както е известно, Мосави и другият опозиционен лидер – Мехди Каруби, са арестувани от средата на февруари. Причината е, че предизвикаха протест, обявил се за подкрепящ демокрацията в страната. Зад решетките са по заповед на президента Махмуд Ахмадинеяд.

Изказването на Мосави обаче предизвика страхотен скок на продажбите на въпросната книга. Опашки се вихрят пред всички големи книжарници. Поне в 10 книгата книгата вече е изчерпана. Местен журналист определи еуфорията сред поддръжниците на опозицията като сравнима с излизане на нова книга от поредицата за Хари Потър.

„Новини от едно отвличане” разказва за похищението в началото на 90-те години на ХХ век на известни колумбийски политици и журналисти от наркобарона Пабло Ескобар.
Габриел Гарсия Маркес е колумбийски писател, журналист, издател и общественик, роден през 1927 г.

Известен е като Габо в цяла Латинска Америка. Той често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 година.

Книги на Маркес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …