Начало / България / Излезе сборник за съпротивата на горяните срещу комунизма

Излезе сборник за съпротивата на горяните срещу комунизма

Изданието разкрива огромния репресивен апарат на Държавна сигурност, създаден за ликвидиране на движението

Държавният архив издаде втори том за въоръжената съпротива срещу комунизма от страна на горяните, съобщи сайтът desebg.com. Сборникът е събрал в 630 страници 172 документа от периода 1949-1956 г., които разкриват истината за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунизма в Източния блок – тази на Горянското движение в България срещу режима на БКП.

В „Горяните“ са включени непубликувани свидетелства за съпротивата срещу наложения в България след 1944 г. социален и политически модел на управление – доклади, рапорти и справки на сътрудници на Държавна сигурност, протоколи от разпити на задържаните, текстове от следствени и съдебни дела, съхранявани в архива на МВР, Държавния военноисторически архив и Централния държавен архив. Документите съдържат сведения за размаха на горянското движение, за неговия характер, програмни цели, въоръжение и тактика.

В изданието тематично са представени прояви на недоволство сред българското население от действията на правителството след 1949 г.; данни за нелегалните организации и горянски групи в Пазарджишко, Ямболско, Старозагорско, Сливенско, Поповско, Русенско, Пловдивско, Казанлъшко и Самоковско; свидетелства за съществуването на малки нелегални въоръжени групи и самостоятелно действащи горяни; материали за ликвидирането на нелегалната горянска съпротива.

По думите на Нели Грозева, цитирана от desebg.com, архивните материали разкриват не само голямата подкрепа, която горяните са имали в обществото, но и огромния репресивен апарат, създаден от Държавна сигурност за ликвидирането на движението.„Светът знае за бунтовете в ГДР през 1953 г., за унгарската революция през 1956 г., за Пражката пролет през 1980 г. и за полската съпротива на „Солидарност” срещу комунизма, но нищо не знае за българското горянско движение”, отбелязва Грозева. Целта на сборника е именно да се популяризира една от най-ярките съпротиви срещу комунизма в България.

Изданието е осъществено с подкрепата на починалия в края на юли Дими Паница.

Последното интервю с Дими Паница тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

468125_384558438323535_2032765979_o

Истории за 3 март и Освобождението

Книги, в които трепти духът на народа По правило миналото е най-големият учител – колкото …