Начало / Свят / Джон Бойн: Няма значение дали пишеш за деца или възрастни, важното е историята да е добра

Джон Бойн: Няма значение дали пишеш за деца или възрастни, важното е историята да е добра

Бестселърът му „Момчето с раираната пижама“ е продаден в тираж 5 милиона

Известният британски автор Джон Бойн е на мнение, че един писател може да пише книги както за деца, така и за възрастни. Авторът на световния бестселър „Момчето с раираната пижама” говори по този въпрос пред британския „Телеграф”.

„Аз не намирам трансформацията за трудна. Добрият разказвач трябва да интригува всяка публика. Всичко опира до въображението. Не бях чел много детска литература преди аз да започна да пиша и ми се наложи да го направя, за да се запозная по-добре с този свят. В момента детската проза е изключително атрактивна – за автори, издатели, библиотекари, учители. Стандартът никога не е бил така висок”.

„Винаги съм искал да напиша още една детска творба, подобна на „Момчето с раираната пижама”, но не ме спохождаше добра идея”, продължава ирландецът. „Затова се върнах към литературата за възрастни с „Абсолютистът”. Сега пиша нова история за деца, която ще бъде на пазара следващия септември”.
В момента е златна ера за детската литература и Бойн окуражава и други автори да се захванат с това. „Говорил съм с много добри писатели, които са майстори в други жанрове, но е нещо като мечта за тях да напишат книга за деца. Притесняват се да навлязат в непознати води. Винаги съм им казвал да опитват. Няма значение жанрът, важно е историята да е добра”.

Джон Бойн харесва ентусиазма, който младите читатели придават на събитията, свързани с книги. Той ще говори за новата си книга на Фестивала за детски книги на „Телеграф”, който ще се проведе от 23 септември до 2 октомври. „Това, което харесвам на фестивалите, е, че децата са толкова развълнувани и нямат задръжки. Понякога дори те поставят в неудобни ситуации. Веднъж едно момче ме попита дали познавам Уейн Рууни. Момчетата често ме питат каква кола карам и колко пари печеля”.

Писателят разказва, че още преди да разбере, че работата му е доходоносна, винаги е мечтаел да се занимава с писане. Когато е бил малък, се е възхищавал на класики като „Островът на съкровищата”, „Граф Монте Кристо” и „Робинзон Крузо”. „Написах първата си книга, когато бях на 20, но от 12-годишен винаги съм знаел, че ще бъда писател и нищо друго. Беше някакво вътрешно убеждение. В началото беше трудно от финансова гледна точка. Но успях да започна работа в книжарница „Уотърстоунс” в Дъблин. Отлично място за млад автор. Много събития, свързани с книги, и автори около теб…”

Джон Бойн е завършил литература в колежа „Тринити” в Дъблин. След това в продължение на година изкарва курс за творческо писане при известния Малкълм Брадбъри в университета „Ийст Англия”. По това време печели и първия си сериозен литературен приз – наградата „Къртис Браун”.

Бойн е на 40 години. Казва, че си почива като свири на китара и слуша музиката на Кейт Буш, но фокусът му винаги е върху писане и още писане. Вече е опитал вкуса на литературата, както за деца, така и за възрастни, и смята да продължи да ги съчетава.

Бойн е роден в Дъблин, Ирландия. Има 9 романа. Книгите му са преведени на 42 езика. „Момчето с раираната пижама” е най-успешната му творба, като е продадена в над 5 милиона копия по целия свят. Произведението беше бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс”. Романът е филмиран през 2008 г.

„Момчето с раираната пижама” на български тук

Свързани заглавия
„Момчето с раираната пижама” е любимата книга на Рафаел Надал

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …