Начало / Любопитно / „Съвършената вечеря” от Джон Бакстър (анотация)

„Съвършената вечеря” от Джон Бакстър (анотация)

„Съвършената вечеря“, издание на Гурме Пъблишинг, е вълнуващ и апетитен тур из Франция, свързан с историята на френската гастрономия – едно пътешествие от Париж до Прованс и от Кот д’Азур до Нормандия по следите на изчезващите вкусове на една велика кухня.

Роденият в Австралия жител на Париж Джон Бакстър – мемоарист и критик, известен и с книгата си „Най-хубавата разходка на света: един пешеходец в Париж“ от 2011, изследва Франция чрез нейните кулинарни традиции.

След разочароващ и претенциозен обяд в ресторанта на величественото парижко Гран Пале, авторът си задава въпроса какво се случва с грандиозната френска кухня отпреди 50 години. Дали някой някъде все още пече вол и дали още се помнят класическите рецепти, предавани от поколение на поколение? Авторът решава да създаде съвършеното меню за една велика вечеря – меню, което да е съизмеримо с архитектурното величие на Гран Пале и с репутацията на френската класическа кухня, заради която тя е обявена от UNESCO за нематериално културно наследство.

Бакстър започва с намирането на стари менюта от вехтошарски пазар и се впуска да пътува из страната, за да се запознае задълбочено с традиционните ястия и съставки, пропити с гастрономическата история на Франция. Чрез неговия богат и забавен изказ, читателят научава любопитни истории за сладките мадлени, вдъхновявали някога Марсел Пруст, за легендарните черни трюфели от Перигор, за стария начин да приготвиш френска лучена супа, за грозния скорпид – тайната на автентичния буябез, за някогашния култ към яденето на градински овесарки – големи колкото палец птичета, и за още много френски кулинарни символи. Книгата увлича и образова по един лек и забавен начин, още повече, че покрай историите за храната, авторът разказва за френската култура и за хората, които среща по пътя си и вплита епизоди за знаменити готвачи от историята като Франсоа Вател или Ескофие.

„Ловът“ на Бакстър за автентични френски вкусове и истории се увенчава и с намирането на селски празник в Нормандия, където наистина пекат вол! А книгата завършва със самото меню за дълго замисляната съвършена вечеря.

Прекрасно четиво за любознателни хора и франкофили, за готвачи и фенове на кулинарната култура, „Съвършената вечеря“ е носител на престижната награда в категорията кулинарни пътешествия на IACP (Международна асоциация на кулинарните професионалисти) за 2014.

ОТЗИВИ

“Книгата на Джон Бакстър е следващото най-хубаво преживяване след ваканция в Париж.“ – Boston Globe

“Истинско удоволствие. … „Съвършената вечеря“ е от онези книги, които гъделичкат душата, съблазняват сетивата и неусетно разширяват интелекта.”  – Publishers Weekly

„Съвършената вечеря”  тук

Прочетете още

197270_b

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари (анотация и откъс)

За тези от вас, които са забравили  историята на Питър Пан, ще кажем: той е …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...