Начало / Любопитно / „Съвършената вечеря” от Джон Бакстър (анотация)

„Съвършената вечеря” от Джон Бакстър (анотация)

„Съвършената вечеря“, издание на Гурме Пъблишинг, е вълнуващ и апетитен тур из Франция, свързан с историята на френската гастрономия – едно пътешествие от Париж до Прованс и от Кот д’Азур до Нормандия по следите на изчезващите вкусове на една велика кухня.

Роденият в Австралия жител на Париж Джон Бакстър – мемоарист и критик, известен и с книгата си „Най-хубавата разходка на света: един пешеходец в Париж“ от 2011, изследва Франция чрез нейните кулинарни традиции.

След разочароващ и претенциозен обяд в ресторанта на величественото парижко Гран Пале, авторът си задава въпроса какво се случва с грандиозната френска кухня отпреди 50 години. Дали някой някъде все още пече вол и дали още се помнят класическите рецепти, предавани от поколение на поколение? Авторът решава да създаде съвършеното меню за една велика вечеря – меню, което да е съизмеримо с архитектурното величие на Гран Пале и с репутацията на френската класическа кухня, заради която тя е обявена от UNESCO за нематериално културно наследство.

Бакстър започва с намирането на стари менюта от вехтошарски пазар и се впуска да пътува из страната, за да се запознае задълбочено с традиционните ястия и съставки, пропити с гастрономическата история на Франция. Чрез неговия богат и забавен изказ, читателят научава любопитни истории за сладките мадлени, вдъхновявали някога Марсел Пруст, за легендарните черни трюфели от Перигор, за стария начин да приготвиш френска лучена супа, за грозния скорпид – тайната на автентичния буябез, за някогашния култ към яденето на градински овесарки – големи колкото палец птичета, и за още много френски кулинарни символи. Книгата увлича и образова по един лек и забавен начин, още повече, че покрай историите за храната, авторът разказва за френската култура и за хората, които среща по пътя си и вплита епизоди за знаменити готвачи от историята като Франсоа Вател или Ескофие.

„Ловът“ на Бакстър за автентични френски вкусове и истории се увенчава и с намирането на селски празник в Нормандия, където наистина пекат вол! А книгата завършва със самото меню за дълго замисляната съвършена вечеря.

Прекрасно четиво за любознателни хора и франкофили, за готвачи и фенове на кулинарната култура, „Съвършената вечеря“ е носител на престижната награда в категорията кулинарни пътешествия на IACP (Международна асоциация на кулинарните професионалисти) за 2014.

ОТЗИВИ

“Книгата на Джон Бакстър е следващото най-хубаво преживяване след ваканция в Париж.“ – Boston Globe

“Истинско удоволствие. … „Съвършената вечеря“ е от онези книги, които гъделичкат душата, съблазняват сетивата и неусетно разширяват интелекта.”  – Publishers Weekly

„Съвършената вечеря”  тук

Прочетете още

197270_b

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари (анотация и откъс)

За тези от вас, които са забравили  историята на Питър Пан, ще кажем: той е …