Начало / Свят / „Гардиън” започна мащабна акция по размяна на книги

„Гардиън” започна мащабна акция по размяна на книги

15 000 издания ще сменят собствениците си през следващите 6 седмици


Английският вестник „Гардиън” предприе грандиозна акция за размяна на книги. През следващите шест седмици 15 000 заглавия на английски език ще бъдат предоставени безплатно.

Редакцията е получила от издатели и автори книги от различни жанрове – художествена литература, документалистика, детски книги, научни студии. Те ще бъдат доставени из цяла Великобритания и ще бъдат оставени на обществени места – гари, кафенета, галерии, музеи.

Инициативата има за цел читателите да си изберат книга, като поставят на нейно място някоя от домашната си библиотека. Тя трябва да бъде придружена от стикер с името на досегашния й собственик и от послание до бъдещия й. Новият притежател ще бъде помолен от „Гардиън” да опише на сайта guardian.co.uk/bookswap коя книга е взел, на кого е принадлежала и кратко ревю след прочитането й.

Безпрецедентната акция ще предизвика силен читателски интерес и размяна на мисли за литература между напълно непознати хора, надяват се организаторите. Енергията, която ще бъде „произведена”, ще извади от забвение неподозирани заглавия, като разказа на Лев Толстой „Хаджи Мурад” например, който филмовият критик на „Гардиън” Питър Брадшоу възнамерява да подари на някого. „Завиждам на този, който ще вземе книгата, че ще я прочете за първи път”, казва той.

Колумнистът на вестника Грейс Дент предлага своята „Остатъкът от деня” от Казуо Ишигуро, като се надява тя да очарова следващия й собственик.

В мащабната размяна на книги са включени и аудио и електронни издания. В момента „Гардиън” предлага безплатен даунлоуд на аудиоварианта на прочутата книга на Джон льо Каре „Калайджия, шивач, войник, шпионин”. Асоциацията на книжарите във Великобритания ще предостави безплатно през следващите седмици произведения на Дикенс и детски книжки.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …