Начало / Свят / Норман Манеа е отличен с приза „Нели Закс”

Норман Манеа е отличен с приза „Нели Закс”

Румънският писател, живеещ в САЩ, е награден за романа си „Завръщането на хулигана”

Румънският писател, живеещ в Ню Йорк, Норман Манеа получи наградата на град Дортмунд за 2011 г., съобщи немската преса. Отличието, което носи името на Нели Закс, е на стойност 15 000 евро и ще бъде връчено на 4 декември.

Манеа е роден през 1936 г. в еврейско семейство в Буковина. Той получава наградата за виртуозния си роман-портрет „Завръщането на хулигана” . Творчеството му е белязано от две диктатури. Като дете Манеа преживява ужаса на германски концлагер. Като младеж става комунист и се сблъсква с безжалостната реалност на социалистическия режим. През 1986 г. успява да избяга в Западен Берлин, а през 1988 г. емигрира в САЩ. Днес писателят преподава европейска културология в Бард Колидж в Ню Йорк.

Призът „Нели Закс” се дава през две години от 1961 г. насам, когато е наградена самата Закс (1891-1970). Писателката е германска еврейка, носителка на Нобеловата награда за литература за 1966 г.

През годините с „Нели Закс” са отличавани Елиас Канети, Ерих Фром, Криста Волф. Последната наградена е канадката Маргрет Атууд.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227778_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 март – 7 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Минута до полунощ от Дейвид Балдачи 2.Живот в скалите от Мария Лалева …