Начало / България / Симпозиум „Италия, България и Балканите (1870–1919)” ще възстановява историческите връзки

Симпозиум „Италия, България и Балканите (1870–1919)” ще възстановява историческите връзки

Известни италиански учени ще дойдат за събитието на 23 и 24 септември

Италианският културен институт в София организира на 23 и 24 септември Българо-италиански научен симпозиум на тема „Италия, България и Балканите (1870–1919)”. Той ще се проведе в Института по балканистика с Център по тракология „Проф. А. Фол” – БАН, на ул. „Московска” 45. Събитието се организира съвместно с Факултета по политически науки на Университета „Рома Тре”, Италианската асоциация за изследване на Юго-източна Европа и Италианския културен институт в София.

Поканени са италиански и български историци – учени и преподаватели. В италианската делегация влизат проф. Франческо Гуида, д-р Антонио Д’Алесандри и д-р Алберто Башани от Университета „Рома Тре” и проф. Джузепе Косуто от Университета „Ла Сапиенца” в Рим. От българска страна ще вземат участие доц. Александър Костов, доц. Пенка Данова, проф. Светлозар Елдъров, проф. Надя Данова и проф. Антонина Кузманова.

Симпозиумът има за цел да възстанови връзките между италианските и българските историци, които въпреки различията в политическите режими и Студената война, през 70-те и 80-те години са били на добро ниво. Дори критични моменти в отношенията между двете страни през периода преди 1989 г., когато е разследването за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ, не са могли да навредят на сърдечността и дискретната постоянност на тези взаимоотношения.

Събитието е включено в един по-амбициозен проект на общи изследвания, който би трябвало да доведе до новаторски научни резултати, както и до допълнителни срещи и инициативи, съобщиха от Италианския културен институт.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …