Начало / България / Журито на наградата “Хеликон” обяви летните номинации

Журито на наградата “Хеликон” обяви летните номинации

Това са: „Лудост” на Калин Терзийски, „КБ” на Иво Милев и „Реквием за никого” на Златко Енев

Петчленното жури на наградата „Хеликон” избра третата тройка от общо 12-те номинации за наградата за нова българска проза. Изборът на Георги Лозанов, Ани Илков, Юри Лазаров, Йордан Попов и Йордан Ефтимов е: романиът „Лудост” на Калин Терзийски, „КБ” на Иво Милев и „Реквием за никого” на Златко Енев. Те са класирани за финала на годишната литературна награда при конкуренция от 41 нови български белетристични заглавия, излезли през месеците май-юли.

Калин Терзийски е носител на Цветето на „Хеликон” за 2010 г- – награда, която се дава за най-купувана книга. Той има вече три номинации – за 2009 г. („Има ли кой да ви обича ”) и 2010 г. („Алкохол ” – заедно с Деяна Драгоева, и „Любовта на 35-годишната жена ”).

„КБ” е втората прозаична книга на Иво Милев – след „Случаите на инспектор Тюхчев ” миналата година. Жанрът й е философска автобиография. Милев освен това е преводачът на стихосбирката на експресиониста Георг Тракл и на романа в стихове „Хиперион ” на романтика Хьолдерлин.
Златко Енев е автор на романа „Една седмица в рая“ и редактор на електронното списание „Либерален преглед” .
Конкуренти на финалистите са били: Леа Коен („Сбогом, Брюксел ”), Атанас Наковски („Човек от друга планета ”), Банко П. Банков („Мъжки грехове ”), Коста Радев („Пентомастики II ”)., Яница Радева („Бонбониерата ”), Ангел Игов („Кратка повест за срама ”), Александър Чобанов („Летен следобед”), Петър Денчев („Истории в минало време ”), Даниел Вълчев („8 ½ ”), Надежда Захариева („Две очи любов. Неизмислен роман ”).

Журито не е обсъждало „Аномалия ” на Людмила Филипова, „Стъклен дом – Сезон 2: Време за истина ” на Ваня Щерева, „Аз и майор Блюхер ” на Васил Пармаков или „Няма значение” на Иво Сиромахов с мотива, че наградата е за сериозна качествена проза, а не за попкултура.

През пролетта журито номинира сборниците с разкази на Радослав Парушев – „Животът не е за всеки”, и Васил Георгиев -„Деград”, както и романа на Галин Никифоров „Къщата на клоуните”. През зимата бяха избрани романите „Нашингтон” на Михаил Вешим, „Конспиратори” на Жерминал Чивиков и „Дишащия хълм” на Бети Файон.

След три месеца ще станат ясни и есенните финалисти, от които ще бъде избран победителят, който ще бъде обявен преди Коледа. Наградата представлява статуетка на Евгени Кузманов и чек за 3 000 лв.

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …