Начало / Критика / Ник Хорнби: Кажете на момчетата, че книгите са неподходящи за тях, и те ще ги четат

Ник Хорнби: Кажете на момчетата, че книгите са неподходящи за тях, и те ще ги четат

Писателят Ник Хорнби предложи интересен начин за мотивиране на момчета да четат книги. Той е на мнение, че трябва да се използва обратна психология – не да ги караме да четат, а точно обратното. Хорнби сподели в интервю за „Дейли Телеграф“, че е изпробвал метода успешно върху сина си.

„Бил съм учител и знам колко е трудно да се осъществи сериозен разговор без да се създава атмосфера, която потиска творческата мисъл. Аз имам момчета, а момчетата са доста трудни за мотивиране, когато става дума за четене на книги. Но скоро имах страхотен успех с прекрасния младежки роман на Шърман Алекси, „The Absolutely True Diary Of A Part-Time Indian“. Казах на сина ми, че книгата е неподходяща за него и една от най-често забраняваните в Америка. Това улови вниманието му и той я прочете за нула време“, коментира авторът на „Ега ти животът“.

Хорнби беше подкрепен от Луси Макнаб, с която основа „Ministry of Stories“ – център за стимулиране на творческата мисъл у тийнейджърите. Тя сподели:

„Креативността не е просто нещо, което възрастните изискват от децата. Тя е необикновена и дори малко мрачна. Класическите приказки, които издържат на теста на времето, винаги са малко страшни, дълги и изтощаващи по някакъв начин. Именно това събужда любопитството на децата. А събудиш ли любопитството им, вече си ги спечелил.“

Ник Хорнби е роден през 1957 г. Той пише в различни жанрове, включително спорт и музика. На български са преведени книгите му „Ега ти животът”, „Трудно е да бъдеш добър”, „Дългият път надолу” и „Кажи ми, Маркъс”. Интересен факт за него е, че е голям фен на футболния отбор „Арсенал”.

Свързани заглавия
Ник Хорнби с първи роман от 5 години

Книги от Ник Хорнби тук

Фото: nickhornbyofficial.com

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …