Начало / Свят / Рут Озеки спечели руската литературна награда „Ясна поляна”

Рут Озеки спечели руската литературна награда „Ясна поляна”

Канадската писателка Рут Озеки, чийто роман „Създания от време” бе един от най-награждаваните през 2014 година, грабна и приза „Ясна поляна” в Москва. Нейната книга бе обявена за най-добър чуждестранен роман, публикуван на руски през миналата година. Така тя стана първата чуждестранна носителка на наградата.

Според Владимир Толстой, правнук на Лев Толстой и съосновател на литературната награда „Ясна поляна” (по името на имението на Лев Толстой), човечността и дълбокото разбиране за това, че всички сме свързани, са най-важните характеристики на книгите на Озеки, които ги правят близки до руската литературна традиция и на романите на Лев Толстой.

„Когато получих имейла, с който ми съобщаваха за наградата, и видях, че е подписана с „Владимир Толстой”, се почувствах така, сякаш герой от руски роман се беше появил в живота и ми изпраща имейл. Разбира се, тъй като съм романист, измислените герои са част от живота ми и ми говорят от техните далечни светове, така че това чувство не е непознато. В действителност моят роман „Създания от време” е точно за този вид отношения. Той разказва историята на млада японска ученичка, чийто дневник е изхвърлен на плажа в северната част на Канада, където е открит от писателка на име Рут. С други думи описва връзката на измислена героиня с „истински” човек от обратната страна на света. За това, че думите ни свързват писатели и читатели, прескачайки нашите езикови, културни и националните граници”, казва Озеки в речта си по време на връчване на наградата.

Рут Озеки специално благодари на преводача на „Създания от време” Екатерина Илина за превода на по-дълбоките деликатни нюанси в романа, на руския дизайнер, който създава прекрасна корица за книгата, също и на руски си издател AST, които са помогнали романът да намери своите руски читатели.