Начало / Интервюта / Джили Макмилън: Писането на книги е плашещ и непредсказуем бизнес

Джили Макмилън: Писането на книги е плашещ и непредсказуем бизнес

Джили Макмилън е израснала в Суиндън, Уилтшър, по-късно е живяла в Северна Калифорния. Учи история на изкуството в Бристълския университет, а после и в института „Кортоулд“ в Лондон. Преди да се омъжи, работи в сп. „Бърлингтън“ и галерията „Хейуърд“.  Днес живее в Бристъл със съпруга си и трите им деца. В края на октомври на български излезе дебютният й роман „Огън в небето“. Това е завладяващ психологически трилър с напрегнато действие, разчупено повествование и убедителни герои. Още с излизането си на английски той предизвиква сериозен читателски интерес. През август тази година  „Огън в небето“ беше обявена от „Амазон“ за „книга на месеца“, а Джили Макмилън – за забележителен нов талант на WHSmith. Авторката получи и номинация за наградата National Day Reading Group 2015.
……………………..

Какво ви вдъхнови да напишете книгата, откъде взехте идеята?
– Докато децата ми бяха малки, няколко години се опитвах да напиша други две книги, които по една или друга причина не се получиха. Децата тръгнаха на училище и аз осъзнах, че вероятно това е последният ми шанс да напиша книга, преди да съм започнала работа.  Малко преди това бях чела „Няма време за сбогом“ на Линуд Баркли, която ме вдъхнови. Опитах се да създам подобен сюжет. Замислих се кой би бил най-големият ми кошмар и той е някое от моите деца да изчезне и да нямам представа къде се намира. Тогава се сетих за първата сцена в гората и всичко останало си дойде по местата…

„Огън в небето“ е изключително емоционален роман. Не ви ли беше трудно на места при писането? Как се разтоварвахте след тежките сцени?
– Беше ми много трудно, особено когато се поставях на мястото на Рейчъл. Книгата обаче ми напомни реално каква късметлийка съм, защото мога да се радвам на малките радости като времето, прекарано със семейството, разходката с кучето, градината или пиенето на чаша чай.

Личи си колко задълбочени проучвания сте направили, преди да напишете книгата. Какво беше най-интересното за отвличанията, на което попаднахте?
– Прекарах месеци в четене на материали за изчезнали деца. Това, което най-много ме впечатли, са героичните усилия на родителите на изчезнали деца от цял свят да ги намерят. Струва си да посетите някои от сайтовете, цитирани в книгата, за да видите какво е направено в тази област и какво още може да се направи.

Какво бихте посъветвали прохождащите автори?
– Първо, да се доверяват на агента и на издателя, защото те са опитни, познават по-добре пазара и искат да успеете. Второ, трябва да запазите спокойствие, защото това е малко плашещ и непредсказуем бизнес, но само вие можете да напишете книгата си.

Кога да очакваме следващия ви роман?
– Следващият ми роман отново е психологически трилър, но много различен от „Огън в небето“. Главната героиня е тийнейджърка. Работното заглавие е „Пеперуда в мрака“ и ще излезе през 2016 г.

Прочетете още

The-Judges-List-Featured-Image-ALL-scaled

Джон Гришам се хареса и с новата си книга

Писателят по традиция издава роман преди Коледа „Списъкът на съдията” току-що оглави листа с бестселъри …