Начало / България / Цитати и имена на автори бяха вградени в пловдивските павета

Цитати и имена на автори бяха вградени в пловдивските павета

Минувачите могат да четат класиците Вазов, Захари Стоянов, Петко и Пенчо Славейкови, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов



В навечерието на Съединението в Пловдив увековечиха в павета поезията на известни български автори, които са творили в града. Уникалният проект носи името “Седмият хълм”. В каменни блокове бяха вградени имената и цитати на известни творци, живели и работили в Пловдив преди повече от един век, съобщи Dnes.bg.

В градинката на Джумаята, както е известно пространството в подножието на Стария град, могат да бъдат прочетени цитати от емблематични български произведения като „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов и „Епопея на забравените” на Иван Вазов. 300 букви и 150 метра надписи изписват имената на видни български автори и фрагменти от техни творби, написани в Пловдив в годините около Съединението. Сред тях са и класиците ни Константин Величков, Петко и Пенчо Славейкови, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Антон Страшимиров.

„По този начин почитаме паметта на писателите и увековечаваме техните произведения, някои от които също са създадени в годините около Съединението”, разказа пред Dnes.bg известният пловдивски художник Атанас Хранов. Той се надява творбите му да не станат обект на поругаване и да бъдат забелязани от повече млади хора.

Фото: radioplovdiv.bg

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …