Начало / Свят / 10 години по-късно: Излезе книга с разкази за жертвите на 11 септември

10 години по-късно: Излезе книга с разкази за жертвите на 11 септември

Близки и приятели споделят за огромната си загуба

„Десетилетие на надежда” – така се казва книгата, която излезе в САЩ в навечерието на 11 септември. В книгата Денис Смит е събрал десетки истории на семействата и приятелите на загиналите при терористичните атентати преди 10 години.

„Хората, които разказаха за тази книга, не са професионални писатели. Те са учители, адвокати, пожарникари, полицаи, политици, ученици. Те са майки и бащи, синове и дъщери, сестри и братя и приятели”, пише „Чикаго трибюн” – „Думите им не са полирани. Всички те разказват за хора, които са обичали и са изгубили.”

„Бях напълно разбит за дълго време. Не можех дори да чета книга”, разказва съпругът на полицайка, намерила смъртта си докато спасявала хора в Световния търговски център.

„Дни наред не исках да виждам хора”, спомня си бащата на полицай и пожарникар, загинали докато изпълнявали дълга си.

Някои хора преодолели загубата като основали фондации и се заели с благотворителност. Други се оженили наново и се преместили надалече. Трети се разгневили на Господ и загубили вярата си в него.

„Можете да ме цитирате: Чейни да върви по дяволите!”, заявява Камерън Макрей, чиято 23-годишва дъщеря е загинала. Той е убеден, че вицето на президента Джордж Буш е сбъркал като е започнал войната в Ирак в отговор на атаките в САЩ.

„Най-голямата мъка е отсъствието. То е като небето, което се разстила над нас – знаеш, че е там, но не можеш да го докоснеш”, казва на финала съпруг, изгубил жена си на 11 септември.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …