Начало / Свят / Джон льо Каре одобри екранизацията на романа си „Калайджия, шивач, войник, шпионин”

Джон льо Каре одобри екранизацията на романа си „Калайджия, шивач, войник, шпионин”

Колин Фърт: Филмовата индустрия подценява интелигентността на публиката

Филмът по романа на Джон льо Каре „Калайджия, шивач, войник, шпионин” беше представен на фестивала във Венеция, съобщи „Гардиън”. Лентата е един от трите британски филма, които се състезават за „Златния лъв”.

Носителят на „Оскар” Колин Фърт, който е на фестивала, заяви, че филмовата индустрия често подценява интелигентността на публиката: „Кинаджиите имат апетит да разпъват публиката”. Това обаче не се отнася за този филм, тъй като той изисква концентрация и не е забързан като филмите за Бонд.

Причината романът на льо Каре да не бъде филмиран толкова време се оказва сериалът по него от 1979 г. с Алек Гинес в главната роля. Освен това режисьорът и продуцентът силно се колебаели дали книгата може да бъде претворена в двучасов филм и дали някой друг освен Гинес да влезе в образа на героя Джордж Смайли. Авторът Джон льо Каре обаче останал доволен от резултата и от изпълнителя на главната роля Гари Олдман. Той пък заяви от своя страна, че се е движил по книгата на писателя като по пътна карта.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …