Начало / Свят / Седмица на забранените книги се организира в САЩ

Седмица на забранените книги се организира в САЩ

Клиентите в книжарниците ще четат любимите си “опасни” произведения

Седмица на забранените книги се организира с участието на американските книжари. Тя ще се състои от 24 септември до 1 октомври, съобщи publishersweekly.com. Планирано е на клиентите да бъде предоставена възможност да четат от любимите си забранени произведения.

“Щастливи сме, че получихме съгласието на книжарниците да се включат”, казва Крис Файнън, президент на Американската книжарска фондация за свободно изразяване (ABFFE), която е организатор на събитието. Сред спонсорите са асоциациите на издателите, библиотеките, журналистите, писателите, коалицията срещу цензурата, съветът на учителите по английски, американският ПЕН център.

Търговецът Пат Муди от Вашингтон е поканил писатели, актьори, учители, представители на местната власт. “Всеки, с когото говорих, има голямо желание да се включи в Свободата на четенето”, казва той.
четенията ще бъдат заснети на видео и ще бъдат качени на специален канал в YouTube.

Събитието не е случайно, тъй като в САЩ непрекъснато различни книги влизат в забранителните списъци на училищата. Последният случай беше с “Кланица 5” на Кърт Вонегът. Преди няколко месеца пък “Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен беше редактирана, за да звучи “политически коректно”.

Свързани заглавия
Хък Фин на Твен продължава да провокира
„Кланица 5“ продължава да буди дискусии
Училищни власти забраниха Мураками заради хомосексуализъм

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ben-white-qDY9ahp0Mto-unsplash

10 начина децата да четат повече

Най-обикновени хитрости могат да привлекат вниманието им към книгите Учените отдавна са казали колко е …