Начало / Свят / Кокаинът властвал във викторианската епоха

Кокаинът властвал във викторианската епоха

“Анатомия на пристрастеността” разказва за наркозависимостта на Зигмунд Фройд и съвременниците му

Основателят на психоанализата Зигмунд Фройд го смъркал, американският хирург Уилям Холстед си го инжектирал. Двамата млади мъже – бъдещи прочути доктори, се пристрастили към кокаина през 1880 г. Така започва ревюто на книгата “Анатомия на пристрастеността” на Хауърд Маркил в “Лос Анджелис таймс”.

Фройд успял да се отърве от вредния навик, но Холстед – не. Той обаче го използвал, за да внедри анестезията в хирургията.

Когато открили въздействието на кокаина, и двамата го сметнали за вълшебното модерно лекарство. Никой от тях нямал идея за опасността от приема на кокаин. Фройд дори написал трактат “Свръх кока” (1885), в който обяснил, че кокаинът е толкова ефективен при лечение на зависимости, че дори лудите и алкохолиците могат да се възстановят напълно.

Наркоманиите не били влезли в учебниците, затова Фройд пробвал да лекува с кокаин пристрастеността на свой приятел към морфин. Първоначалните резултати били прекрасни, но скоро приятелят се сринал. Фройд обаче продължил експериментите върху себе си и установил, че кокаинът му носи сексуална тръпка.

В писмо до годеницата си Марта през юни 1884 г. той пише: “При последната ми тежка депресия взех кока отново и малка доза ме издигна до върховете по един прекрасен начин. Сега събирам литература за възхвала на това магическо вещество”. Така се появява “Свръх кока”.

Холстед, подобно на Фройд, използва себе си за опитно зайче и без да иска става наркоман.

Маркил описва и атмосферата в Café Landtmann във Виена, където хитът бил бордо, смесено с кокаин. Тази напитка, наречена Vin Mariani, пожънала голям успех и била любима на кралица Виктория, шахът на Персия, Томас Едисон, Артър Конан Дойл. Така викторианският свят бил подвластен на кокаина, който според Маркил е идеалната дрога за пристрастяване – доставя в изобилие приятни чувства и емоции.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …