Начало / Свят / Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Нобеловият лауреат даде интервю за израелски вестник

В интервю за израелския вестник „Хаарец“ германският писател и Нобелов лауреат Гюнтер Грас наново се разкая за нацисткото си минало, съобщи „Ди пресе“.

На въпрос защо толкова дълго е премълчавал принадлежността си към СС, писателят казва: „Защото се срамувах. Аз бях тъп млад нацист. И до днес се срамувам от това“.

Миналото на автора на „Тенекиеният барабан“ стана публично известно през 2006 г., когато той публикува автобиографията си. В нея той разказа как като 17-годишен е служил в СС-частите, които са извършили множество убийства. Книгата е публикувана и в Израел.

Интервюиращият го историк и журналист Том Сегев обвинява Грас, че в романите си омаловажава Холокоста. Писателят се защитава, че това не е така и посочва аргументи, че не само евреите са жертва на нацистите. „Шест милиона немски войници, не преживяват руския плен, 14 милиона бежанци в Германия попадат от нацистката тирания директно в комунистическата, а тежестта на престъпленията срещу евреите се преувеличава“, твърди Грас.

Историкът Петер Ян опровергава данните на писателя пред „Зюддойче цайтунг“. Според него умрелите германски войници са между 700 хиляди и 1,1 милион., като повечето са загинали от недохранване, каквато е съдбата на цялото руско население по това време. Ян упреква Грас, че се връща към остарели трактовки от 50-те години, когато на немските военнопленници се е гледало като на жертви.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …