Начало / България / Министерството на културата ще оглави честванията на проф. Иван Шишманов

Министерството на културата ще оглави честванията на проф. Иван Шишманов

Очаква се работата да я свършат други

Министерство на културата планира чествания за 150-атата годишнина от рождението на проф. Иван Шишманов през 2012 г. Това е казал министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос на народния представител Лъчезар Тошев, предаде Агенция „Фокус”.

Интересен е начинът, по който това ще се случи. Практически министерството на културата събирало информация за честванията, които планират различните културни дружества по линия на читалищата, музеите и книгоиздаването. То възнамерява да ги “оглави и координира”, по думите на министъра. Тоест работата ще бъде свършена от различни организации в страната, а накрая централната власт ще си припише свършеното като своя заслуга.

Проф. Иван Шишманов (1862-1928) е създател на културния отдел в министерството на просветата, който е първоприемник на Министерство на културата. Той е един от създателите на Народния театър, Националната опера, Етнографския музей, Съюза на народните читалища.

Шишманов е един от основателите на Висшето училище в София (днес Софийски университет) през 1888 г. Професор е по всеобща литературна и културна история, както и по сравнителна литературна история. Основател и редактор е на „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, редактор е в списание „Български преглед“.

Според народния представител Лъчезар Тошев Шишманов е един от строителите на съвременна България и е необходимо министерството на културата да популяризира делото му.

Както става ясно, то обаче ще се ограничи само с поставяне на всички усилия на активните граждани под “шапката” си.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ddd6b542621bb68904c090c2d5490326

Георги Дюлгеров: Аз съм за качествения зрител, който ще помни филма

Новата книга на режисьора ще бъде представена първо в Бургас „Биография на моите филми“ от …