Начало / България / Министерството на културата ще оглави честванията на проф. Иван Шишманов

Министерството на културата ще оглави честванията на проф. Иван Шишманов

Очаква се работата да я свършат други

Министерство на културата планира чествания за 150-атата годишнина от рождението на проф. Иван Шишманов през 2012 г. Това е казал министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос на народния представител Лъчезар Тошев, предаде Агенция „Фокус”.

Интересен е начинът, по който това ще се случи. Практически министерството на културата събирало информация за честванията, които планират различните културни дружества по линия на читалищата, музеите и книгоиздаването. То възнамерява да ги “оглави и координира”, по думите на министъра. Тоест работата ще бъде свършена от различни организации в страната, а накрая централната власт ще си припише свършеното като своя заслуга.

Проф. Иван Шишманов (1862-1928) е създател на културния отдел в министерството на просветата, който е първоприемник на Министерство на културата. Той е един от създателите на Народния театър, Националната опера, Етнографския музей, Съюза на народните читалища.

Шишманов е един от основателите на Висшето училище в София (днес Софийски университет) през 1888 г. Професор е по всеобща литературна и културна история, както и по сравнителна литературна история. Основател и редактор е на „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, редактор е в списание „Български преглед“.

Според народния представител Лъчезар Тошев Шишманов е един от строителите на съвременна България и е необходимо министерството на културата да популяризира делото му.

Както става ясно, то обаче ще се ограничи само с поставяне на всички усилия на активните граждани под “шапката” си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2021-03-01_04-39-19_071

Мартенички от книги

Закичваме се с хубави четива – и посрещаме пролетта Насред всичкото изобилие от мартеници решихме …