Начало / България / 90 години от основаването на международния ПЕН клуб

90 години от основаването на международния ПЕН клуб

Българският клон става на 85 години

Навършиха се 85 години от основаването на българския ПЕН клуб и 90 от учредяването на международния, припомни в. „Аз Буки“.

ПЕН клубът е международна неправителствена организация, обединяваща писатели, редактори и преводачи от различни жанрове на художествената литература. Абревиатурата се получава от първите букви на думите поет, есеист и новелист. Впоследствие са включени журналисти и историци. Мисията на сдружението е да се поддържат връзки между творците от целия свят и да защитава техните права.
ПЕН клубът е учреден на 5 октомври 1921 г. в Лондон. Инициативата е на английските писатели Катрин Доусън-Скот и Джон Голсуърти, който става първият ръководител на клуба. Ръководният орган, включващ и 7 членове, представляващи различни държави, се преизбилат на всеки две години. Всяка година се провежда международен конгрес.

Българският клон е учреден през 1926 г. и в него членуват най-известните писатели, критици и преводачи между двете световни войни. Първият му председател е проф. Иван Шишманов. Сред учредителите и дългогодишен председател на клуба е и Дора Габе. Първият секретар е Владимир Полянов. Сред известните му членове са Елисавета Багряна, проф. Александър Балабанов, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Николай Лилиев, Теодор Траянов. От години председател на българския ПЕН е Георги Константинов.

Международният ПЕН клубът защити през 1989 г. българския поет Петър Манолов, чийто архив беше иззет от властите.

През 2006 г. международният Пен-клуб подкрепи свободата на словото и правото на печата да публикува карикатурите на пророка Мохамед, възприемани като обидни от мюсюлманските общности. Тогава негов председател беше Салман Рушди. В момента е канадецът Джон Ралстън Соул, а в клуба членуват 102 държави. На конгреса през 2009 г. беше взето решение да се защитят езиците, които се говорят от малък брой хора и културите, които са на изчезване.

Почетни членове на клуба са били Хайнрих Бьол, Джоузеф Конрад, Артър Милър, Харолд Пинтър, Бърнард Шоу, Хърбърт Уелс.

За Боян Болгар, един от видните членове на българския ПЕН клуб тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …