Начало / България / Двама българи с награда „Златен кръст за заслуги“ от унгарския президент

Двама българи с награда „Златен кръст за заслуги“ от унгарския президент

Навръх Димитровден в Посолството на Унгария в София бяха връчени престижни унгарски държавни награди.

Въз основа на Закона за използването на герба и знамето на Унгария, както и за унгарските държавни награди президентът на републиката Янош Адер награди с държавна награда „Златен кръст за заслуги“ Илияна Сопкова, преводачка, като признание за преводаческата ѝ работа по пресътворяването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура, Мартин Христов, преводач и управител на издателство „Ерго“, като признание за превеждането и публикуването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура в България. Награда „Сребърен кръст за заслуги“ получи Сашо Стайков, учредител на Българо-унгарската търговска камара, като признание за представляването на унгарските икономически интереси и подкрепата и популяризирането на унгарската култура в България. Награда „Бронзов кръст за заслуги“ получи Стилиян Стоянов, експерт в Министерството на културата, културен референт на отдел „Култура“ в Община Шумен, като признание за подкрепата и популяризирането на унгарската култура и дългогодишната му работа по опазване на унгарските исторически спомени и традиции в България.

Наградата „Златен кръст за заслуги” се дава на чуждестранни граждани, за принос и ярки постижения в културната, икономическата иполитическата сфера, учредена е през 1991 година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

aefefce925e93c2d840551a73ca5dfd0_resize=1200,675_

Поетът, който учеше американците да са мъже, почина

Интересуват го теми като подсъзнанието, митовете, ирационалното Робърт Блай нашумява със силната си гражданска позиция …