Начало / Свят / Адонис се нареди до Херман Хесе и Амос Оз

Адонис се нареди до Херман Хесе и Амос Оз

Сирийският поет получи наградата „Гьоте”

Сирийският поет Адонис стана първият арабски писател, който спечели престижната награда „Гьоте”, отбелязаха световните медии. Миналата година сириецът беше един от фаворитите за Нобелова награда .

Журито го нарича „един от най-значимите арабски поети на нашето време” и подчертава „изтъкнатия му литературен талант, космополитизъм и приноса му към световната литература”. Церемонията се е състояла на 28 август, рождения ден на Гьоте, в родната му къща във Франкфурт на Майн.

Наградата „Гьоте” се дава на всеки три години и се присъжда на автор, уловил духа на големия немски майстор. По този начин Адонис се нарежда до Зигмунд Фройд, Херман Хесе, Амос Оз, отличени преди години с този приз. Паричният еквивалент на наградата е 50 000 евро.

Адонис е роден в Сирия като Али Ахмад Саид Избир. В късните си тийнейджърски години приема името на гръцкия бог на плодородието Адонис . Заради политическата си дейност емигрира през 1956 г. в Бейрут, сега живее в Париж. Автор е на повече от 20 книги на арабски, в които смело експериментира с езика и формата, като къса с формални структури на традиционната арабска поезия.л“Исках да се възползвам от арабската традиция и митология, без да съм обвързан с нея. Исках да се прекъсне линейността на поетичния текст – не искам мисълта в дадено стихотворение да тече в една посока, да бъде като въже, а като мрежа” , сподели поетът пред „Ню Йорк таймс “ миналата година.

Адонис отново е спряган за литературен Нобел – коефициентът му е 10 към 1. Фаворити тази година са Кормак Маккарти и Харуки Мураками.

Свързани заглавия

Адонис призова президента на Сирия да подаде оставка
Присъдиха наградата „Гьоте” на Адонис

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …