Начало / Свят / Биографът на Артър Милър го защити от американците

Биографът на Артър Милър го защити от американците

Според проф. Бъгсби те никога не му простили увлечението по марксизма

Когато Артър Милър умира през 2005 г., “Уолстрийт джърнъл” пише, че с основание не е бил харесван. Литературната му слава приключва още през 50-те, съвременниците му са възмутени как изоставя болното си от синдром на Даун дете веднага след раждането му, припомня “Гардиън”.

Биографът му проф. Кристофър Бъгсби защити Милър на Единбургския фестивал на книгата преди дни. Той разказа, че през 1967 г. писателят и тогавашната му съпруга – фотографката Инге Морат, изоставят новородения Даниъл в социален дом, следвайки съвета на консултиращите ги лекари. Тогава всички са постъпвали така, твърди Бъгсби.

Биографът смята, че Милър е мразен в САЩ, защото обществото там никога не му простило увлечението му по марксизма, за разлика от английското. Освен това писателят винаги е смущавал американците с пиесите си. 4-годишният му брак с киноиконата Мерилин Монро не спомага за по-добрия му имидж. Нито дори опозицията му на войната във Виетнам.

Артър Милър е дете на еврейски емигранти в Ню Йорк. Баща му Исидор пристига сам на 6 години, прекосявайки Атлантика с кораб с табела на врата. Той е неграмотен, но забогатява, след което губи всичко по време на Голямата депресия. Всичко това белязва живота и творчеството на Артър. Той разбира бързо, че животът е ходене върху тънък лед.

През 1956 г. се развежда и се жени за Монро, но любовта им бързо изстива. Бракът с третата му жена оцелява до смъртта й 40 години по-късно, а тяхното първо дете Ребека Милър е режисьор, автор на кратки разкази и романи. Тя е съпруга на актьора Даниъл Дей Луис.

Артър Милър на български тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …